Typer psoriasis

Det finnes ulike typer psoriasis, men visse typer er vanligere enn andre.

Psoriasis kan forekomme overalt på kroppen, men hyppigst på armer og ben, spesielt albuer og knær. Andre steder er hodebunn, hender og føtter, rygg og bryst, negler og noen ganger i ansiktet (vanligst ved hårfestet eller rundt nese og øyebryn).

De ulike typene psoriasis:

Psoriasis vulgaris – plakkpsoriasis

Psoriasis vulgaris, også kalt plakkpsoriasis, er den vanligste og mest kjente typen psoriasis. Den rammer inntil 60 til 80 prosent av alle som får psoriasis. Kjennetegnene er tydelige og avgrensede flekker med rød hud som er dekket av et tykt, hvitt flass som kan klø. Dersom den tykke huden fjernes, avdekkes en glinsende rød overflate, noen ganger med små røde blodpunkter.

Psoriasisutslettet kan forekomme hvor som helst på kroppen, men finnes typisk i hodebunnen og på albuer, knær og korsrygg. Utslettene er stort sett like overalt på vanlig hud på kroppen, med sterk avgrensing mot normal hud.

Når utslettet brer seg utover, kan det danne forskjellige mønstre og flyte sammen med andre psoriasisområder. Typisk er fortykkelsen av hornlaget som får utslettet til å bli synlig, heve seg noe overhudens nivå og som kjennes fastere å ta på.

Behandling

Det finnes mange typer behandlinger som kan gis for plakkpsoriasis, avhengig av hvor alvorlig tilstanden er, pasientens alder og hvor godt andre behandlinger har virket. Tilbudet omfatter topikale behandlinger, det vil si ulike produkter som påføres huden både kortsion kremer, UV-behandling (lysbehandling), systemiske og biologiske legemidler (tabletter el sprøyter).

Fuktighetsbehandling er viktig for psoriasispasienter fordi den kan bidra til å myke opp plakk, fjerne flass, redusere kløe og rødhet, bygge opp hudbarrieren og gjøre at behandlende produkter trenger inn / når huden er bedre. Fuktighetskremer og mykgjørende midler finnes i mange ulike varianter, fra tykke salver, kremer, lettere lotioner, geler, skum og sprayer, bade- og dusjoljer og såpeerstatninger. De mange tilbudene gjør det mulig for den enkelte å finne en rutine og et produkt som passer for dem.

Hodebunnpsoriasis

Psoriasis i hodebunnen er en form for psoriasis vulgaris som arter seg som tykke, skjell (plakkpsoriasis) som flasser. Man anslår at omtrent 70 til 80 prosent av personer med plakkpsoriasis vil oppleve å få en hodebunnsaffeksjon i løpet av livet.

Lys hud får røde flekker mens mørkere hud kan få mørkere flekker. Hodebunnen kan klø sterkt og kan føles stram. Hodebunnspsoriasis kan oppstå alle steder i hodebunnen, men ses hyppigst rundt hårfestet, i tinningene, i nakken og bak ørene. Hudforandringene går ofte 1 til 2 cm utenfor hårlinjen. Psoriasis i seg selv påvirker ikke hårveksten, men mye tykke skjell kan slite på håret. Når psoriasisen blusser opp, kan man miste noe hår. Det vokser nesten alltid ut igjen.

Behandling

Psoriasis i hodebunnen er mer utfordrende å behandle sammenliknet med psoriasis andre steder på kroppen. Milde utslag av hodebunnspsoriasis kan behandles med sjampo som kjøpes på apoteket. Hvis du har tykke skjell, bør du oppsøke lege. 

Før behandling igangsettes må du først fjerne de tykke skjellene (avskjelling). For å løsne flasset, smøres hodebunnen først inn med salisylhårolje (5-10 prosent). Vask den ut neste morgen. Ved svak effekt, gjenta behandlingen i inntil ønsket effekt er oppnådd.

Sykehusene bruker et tjærepreparat som skal sitte på i to dager og deretter vaskes ut med matolje og grønnsåpe. Behandlingen kalles Sulfantrenbehandling. Et nytt lag smøres på daglig annenhver uke til utslettet er borte. Dette tar cirka tre uker.

God fuktighetsbevarende hudpleie i hodebunnen er viktig for å forebygge nye kraftige utsalg av psoriasis. Når skjell og utslett er fjernet, gis betennelsesdempende behandling i form av steroidsalve/steroidoppløning, alternativt et kombinasjonspreparat med steroid eller en D-vitaminanalog.

UV-lyskam og lokal behandling med grensestråler (stråler som kun trenger inn i huden) kan være et alternativ dersom kortisonbehandling ikke har tilstrekkelig effekt.

Systemisk behandling med tabletter som Methotrexate, Sandimmun og Neotigason er neste trinn på behandlingstrappen. I noen tilfeller brukes også biologisk behandling som retter seg dirkete mot de betennelsesskapende mekanismene i kroppen.

Psoriasis i ansiktet

Dette er en relativt uvanlig form for psoriasis vulgaris. Grensene for plakket kan være mindre tydelige, noe som kan føre til forveksling med eksem eller andre hudsykdommer.

Behandling

Ofte kan man bruke samme behandlingsmidler ved psoriasis i hårfeste, som anvendes ved psoriasis i hodebunnen (for mer informasjon se avsnittet om behandling under «Hodebunnspsoriasis».

Palmoplantar psoriasis

Dette er vanlig form for psoriasis vulgaris. «Palma» er latin og betyr håndflater, «planta» betyr fotsåler. På disse hudområdene og langs kanten oppover foten oppstår gjerne en type psoriasis med røde, tykke og ofte sterkt kløende hudpartier som lett kan sprekke og bli såre. Den røde huden har ofte tykke flassområder. Tilstanden kan vare i flere år og den kan være svært vanskelig å behandle.

Behandling

Har du psoriasis på hendene kan du smøre deg med steroidkrem eller salve. Ta gjerne på bomullshansker etter at middelet har trukket inn i hendene. Bruk rikelig med bløtgjørende krem for å holde huden smidig. Alternativt kan man ligge med plasthansker utenpå det lokale middelet om natten.

Ved psoriasis på føttene, slip hælen og annen fortykket hud en gang i uken med fotfil. Smør føttene jevnlig med bløtgjørende krem. På apoteket finnes hydrokolloide innlegg – myke plastre til føttene som gjør at kremen trenger bedre inn i huden og avlaster huden mens man går. Varme fotbad virker avstressende. Unngå tette og varme sko. Klipp tåneglene regelmessig, de skal klippes rett av. en fotterapeut kan slipe ned fortykkede negler og forebygge nedgrodd negl og skader på neglesengen.

Ta kontakt med lege dersom egenbehandling ikke er tilstrekkelig. Veiledning i egenpleie fra fotterapeut kan også være nyttig.

Guttat psoriasis (dråpepsoriasis)

Cirka fem prosent av psoriasistilfellene er guttat psoriasis. Guttat betyr dråper på latin. Sykdommen gir små dråpeformede utslett spredt symmetrisk over store partier av overkroppen, ryggen og kroppsnære områder som armer og bein, i noen tilfeller også i ansiktet. Flekkene er ofte sterkt rosa til røde på lys hud, mens personer med mørkere hud får mørkere flekker. Hos noen klør flekkene mye, mens andre ikke opplever dette. I begynnelsen er det lite flassing, og utslettet er lite uttalt med små, røde nupper som forsvinner etter noen uker eller måneder. Alt avhengig av når man starter behandling. I halvparten av tilfellene forsvinner den helt, mens de andre 50 prosentene fortsetter å få utbrudd av og til eller opplever at den utvikler seg til andre for mer for psoriasis. Dråpepsoriasis er vanligst hos barn, tenåringer og unge voksne. Den utløses gjerne av en halsinfeksjon forårsaket av streptokokker (halsbetennelse).

Behandling

Det er viktig å tilføre tilstrekkelig fuktighet, dette vil bidra til at huden føles mer behagelig og kan gjøre at behandlende produkter virker bedre.

Behandling av guttat psoriasis starter som regel med topikal behandling (produkter som påføres på huden), inkludert steroidkremer, D-vitaminsalver. Det er viktig å spørre en lege, sykepleier eller farmasøyt om hvordan disse produktene skal brukes og følge bruksanvisningen i pakningsvedlegget.

Guttat psoriasis avtar ofte etter noen uker eller noen få måneder. Hvis tilstanden fortsetter og topikal behandling ikke virker, kan det være nødvendig å få en henvisning til en dermatolog. En dermatolog kan ofte tilby ultrafiolett (UV) lysbehandling som behandler vedvarende guttat psoriasis. Denne behandlingsformen brukes for å behandle ulike hudsykdommer og har ofte en god effekt på guttat psoriasis.

Psoriasis i hudfolder (invers psoriasis og genital)

Invers psoriasis eller «intertriginøs psoriasis» er en variant av vanlig psoriasis som kjennetegnes ved at den setter seg i fuktige og lukkede hudområder som armhulene, navlen, rumpesprekken, skrittet, underlivet og under brystene. Invers psoriasis gir røde, glinsende flekker som ikke ligner det typiske plakket eller flasset man ser ved vanlig psoriasis. På mørk hud kan flekkene være mørkere. Flekkene er tydelig avgrenset i forhold til den friske huden. Hos kvinner med psoriasis i underlivet ses utslettet typisk mellom og rundt kjønnsleppene, i lysken og på innsiden av lårene. Hos menn ses utslettet på innsiden av forhuden, på penishodet (glans penis), pungen og i lysker. Utslettet kan medføre sterk kløe og kan gi hevelse. Dersom de affiserte hudområdene sprekker opp, kan pasienten få sterke smerter.

Behandling

Som med alle typer psoriasis, er det viktig å jevnlig tilføre fuktighetskrem til psoriasis på følsomme områder. Dette kan bidra til at huden føles mer behagelig og kan også gjøre at enkelte lokale behandlingsformer blir mer effektive.

Steroidkremer med mild til moderat styrke blir ofte anbefalt for følsomme områder. Men vær oppmerksom på at bruk i fleksurale områder, som er varme og luftfrie, kan føre til at virkningen blir sterkere og at dette kan gi bivirkninger, f.eks. tynnere hud. Det er også viktig at lokale steroider ikke brukes i lange perioder eller uten oppfølging av lege.

Topikale D-vitamin salver kan være veldig effektive for mildere psoriasis og har ikke de samme bivirkningene som lang tids bruk av topiske steroider. Enkelte topikale  D-vitamin analoger egner seg for bruk på følsomme områder, men andre gjør det ikke – så det er viktig å avklare dette med en lege eller farmasøyt.

I de senere årene har en type behandling kalt kalsinuerinhemmere blitt lansert for atopisk dermatitt. Denne behandlingen reduserer inflammasjon, og blir derfor ofte foreskrevet utenfor sine opprinnelig tiltenkte bruksvilkår (dvs. «off licence») for andre betennelsestilstander i huden, som psoriasis.

Antifungale og antibakterielle virkestoffer kan også forskrives, siden det er mer vanlig med infeksjoner i følsomme områder. Hvis det oppstår infeksjoner, må disse behandles i tillegg til psoriasistilstanden.

Pustuløse psoriasistyper: generalisert pustuløs psoriasis (GPP) og pustulosis palmoplantaris (PPP)

En mer sjelden type psoriasis er pustuløs psoriasis, som utgjør mindre enn en til to prosent av alle tilfeller av psoriasis. I tillegg til det røde, flassende utslettet, utvikles synlig små overflatiske gule blemmer (pustler) i huden. Dette skyldes ansamlinger av hvite blodlegemer som immunforsvaret sender til hudens overflate. Pustlene kan dukke opp akutt på store deler av kroppen, eller bare på håndflater og fotsåler.

Symptomene ved generalisert pustuløs psoriasis er rød hud og pussblemmer som sprer seg over store deler av kroppen. Tilstanden kan være alvorlig og må følges nøye med god hudpleie og generell medisinsk overvåkning. Utslettet kommer gjerne plutselig og utvikler seg i løpet av få dager. huden blir rød, øm og grovt skjellende. I de røde områdene dannes to til fem millimeter store sterile og ikke-smittsomme pustler, som kan være tallrike og lokalisert i grupper. Etter at de gule blemmene har tørket inn, faller huden av som runde skjell og avdekker tynn rosa hud. Kløe og brenning kan forekomme. I overgangen mellom tynn og tykk hud oppstår det også lette sprekker noe som gjør huden ekstra ømfintlig.

Hvis sykdommen er lokalisert i håndflater og fotsåler, kalles den palmoplantar pustulosis (PPP). Tilstanden er vanligere hos kvinner i moden alder og påfallende mange røyker. I alvorlige tilfeller kan psoriasisutbrudd på hender og føtter være invalidiserende. PPP er relativt sjelden.

Behandling

Som med alle typer psoriasis er det viktig å tilføre tilstrekkelig fuktighet. Dette vil bidra til at huden føles mer behagelig, og kan gjøre at behandlende produkter absorberes bedre. Hvis du har PPP, kan tilføring av fuktighet også bidra til å forhindre eller redusere sprekker i huden.

Behandlingen starter som regel med lokal behandling (lokalbehandling; produkter som påføres huden), inkludert steroidkremer. De topiske steroidene som forskrives, er vanligvis sterke (ikke milde eller moderate), og det kan hende at helsepersonell anbefaler at produktet påføres under okklusjon (påført og deretter pakket inn i eksempelvis plastfolie). Dette kan gjøre steroideffekten sterkere og mer virkningsfull, fordi det bidrar til at virkestoffet absorberes gjennom den tykke huden. Dette må bare gjøres etter råd fra helsepersonell, og bare i håndflatene og fotsålene, ikke på psoriasis på andre områder.

Andre behandlinger som salisylsyre, kan også brukes for å redusere oppbyggingen av tykke skjell.

PPP kan være vanskelig å behandle. Hvis du opplever at dette er tilfellet, kan en hudlege eventuelt foreskrive et behandlingsløp med UVA-lys (PUVA). Andre legemidler som kan brukes for å behandle PPP, inkluderer oral retinoid acitretin og oral systemisk metotreksat og ciclosporin.

Psoriasis erytrodermi

I noen sjeldne tilfeller kan huden over hele kroppen bli rød og flassende. Dersom mer enn 85 til 90 prosent av huden er dekket av rødt, skjellende psoriasisutslett, kalles det psoriasis erytrodermi. Alle steder på kroppen kan bli affisert av denne varianten. Dersom det også tilkommer store flakene av flass kalles tilstanden exfoliativ erytrodermi.

Den røde huden skyldes utvidelse av blodkarene i hele huden, noe som resulterer i lavere kroppstemperatur på grunn av økt varmetap, og mer arbeid for hjertet.

Ved den sterke flassingen mister kroppen mye proteiner og andre stoffer som er nødvendig for å bygge opp kroppens celler. Pasientene må derfor oppholde seg i god romtemperatur, og det må sørges for jevnlig kontroll av hjertefunksjonen. Blodkontroller for å vurdere tap av proteiner ved den økte flassingen er viktig. Det samme gjelder et fullverdig kosthold med ekstra tilskudd av proteiner, mineraler (spesielt jern) og vitaminer for å bygge opp huden på en riktig måte. Pasientene har behov for stort væskeinntak for å erstatte væsketapet. De har også økt risiko for alvorlige infeksjoner med blant annet blodforgiftning. Psoriasis eryrodermi forekommer hyppigst hos eldre pasienter.

Erytroderm psoriasis er svært alvorlig. Den kan være mulig dødelig dersom den ikke behandles av erfarne hudleger.

Behandling

Innleggelse på sengepost, systemisk behandling og intensiv hudpleie.

Neglpsoriasis

Neglforandringer er også vanlig ved psoriasis, og kan bety at du har neglpsoriasis. Det rammer opptil halvparten av alle som har psoriasis, og det anslås at inntil 80 prosent av pasienter med psoriasisartritt har slike symptomer.

Forandringene i neglene varierer fra små hull til at neglene blir sterkt fortykket, ujevne og misfargede. Symptomene kan variere fra milde til alvorlige og kan forveksles med soppinfeksjon.

Løse og fortykkede negler kan gi voldsomme smerter ved den minste berøring. Det kan være praktisk umulig å bruke hendene og i alvorlig tilfeller kan det være direkte invalidiserende.

Behandling

For neglpsoriasis brukes først og fremst lokal behandling med steroidkremer, eventuelt steroidliniment, eller med D-vitaminpreparater og innpakking eller tildekking av fingrene. Lysbehandling, tradisjonell systemisk behandling og biologisk behandling brukes sjelden for neglpsoriasis alene, men kan ha en positiv virkning når pasienten behandles på disse måtene for psoriasis andre steder på kroppen.