Behandling

Det finnes ingen behandling som kan kurere psoriasis, men symptomene kan reduseres slik at sykdommen griper mindre inn i hverdagen.

Bilde iStockDe forskjellige behandlingstypene som finnes er ordnet i et slags hierarki eller i en «behandlingstrapp», der sykdommens alvorlighetsgrad avgjør hvilken behandling som anbefales.
Dersom behandlingsalternativene nederst i hierarkiet ikke har tilstrekkelig effekt eller ikke kan brukes, går man videre til neste behandlingstrinn.

Behandlingstrappen er ordnet fra de mildeste til de mest alvorlige psoriasistilfellene:

  1. Lokalbehandling (kremer, salver, gel, liniment og oppløsninger)
  2. Lysbehandling: UVB / PUVA / klimabehandling  
  3. Konvensjonell ikke-biologisk systemisk behandling (tabletter)
  4. Biologisk behandling og målrettet småmolekylær behandling

Lokalbehandling

Flassfjerning
Fjern mest mulig av flasset i psoriasisutslettet før oppstart av behandling. Flass på kroppen fjernes ved at det først bløtes opp i dusj eller karbad. Deretter smøres områdene med salisylsyre. Salven skal sitte på i minst to til fire timer, helst over natten. Til slutt fjernes salven med vanlig dusj eller bad, gjerne med flytende grønnsåpe. Hos voksne bør ikke mer enn halvparten av kroppen smøres daglig, hos barn kun en tredjedel. Fjerningen må skje skånsomt, da mekanisk irritasjon kan fremme oppbluss av psoriasis. Bruk god tid.

Hodebunn
Før behandling må skjellene fjernes fra hodebunnen. Smør hodebunnen inn med salisylhårolje
som skal virke i minst to til fire timer. Vaskes ut med grønnsåpe, og skylles ut med vann.
Ved dårlig effekt gjentas behandlingen i inntil tre til fem døgn. Vanligvis behandles hodebunnen deretter med et kortisonliniment. Locobase LPL som inneholder melkesyre kan også brukes
og er tryggere for små barn. Nyfødte skal ikke få salisylsyre i noen form.

Medisinske bad

Det er flere typer medisinske bad som kan ha god effekt på din psoriasis. Eksempler på slike bad er olje, krystallsoda, kaliumpermanganat og havsalt. Badene har forskjellig effekt og benyttes ut ifra hvilke behov du og huden din har. Bad kan virke «skjelløsende» ved psoriasisplakk, og spesielt hvis du har mye skjelling. Det er viktig å unngå å gni og skrubbe på skjell som fortsatt sitter fast i huden etter at du har badet, slik at det ikke blir irritert og at det oppstår små skader.

Et bad i badekar kan også ha en beroligende effekt, både fysisk og psykisk. Det er viktig å unngå for varmt badevann,
og så bør du ikke bade for lenge. Et bad bør vare i 10 – 20 minutter, avhengig av hvilken type medisinsk bad du skal ta. Husk å «klappetørke» huden din forsiktig med et håndkle etter badet.

Hvis du ikke har badekar og ønsker å ta oljebad, kan en passe varm dusj med olje gi den samme gode effekten. Bruk sjampo som vanlig, skyll godt av, skru av dusjen og smør kroppen med en nøytral dusjolje eller badeolje. Dusj av med vann, og klappetørk forsiktig til slutt.

 

Reseptbelagte midler

Lokal hudbehandling er behandling med salver, kremer, oppløsninger, gel, skum eller sjampo direkte på utslettet i huden. Det er viktig å først fjerne flasset som hindrer preparatene å trenge gjennom før utslettet behandles

Ulike preparater er:

  • Kortisonsalver
  • D-vitaminpreparater
  • Kalsineurin hemmere

Lysbehandling

I tillegg til de lokale behandlingene, kan lysbehandling være nødvendig. Sollys har en gunstig effekt mot hudplagene, gjerne i kombinasjon med salte bad.Behandling med kunstig lys gjøres i samråd med lege. Lyseksponering over mange år kan gi økt risiko for hudkreft.

Ulike typer lysbehandling:

  • Smalspektret UVB behandling
  • PUVA-behandling
  • Grensestråler

Klimabehandling

Soling i kombinasjons med bading i saltvann har en gunstig effekt på de fleste psoriasistyper. Forskning viser også at klimabehandling har god effekt på livskvalitet for personer med psoriasis.

Du kan lese mer om klimabehandling her 

Systemisk behandling

Ved alvorlige og utberedte former for psoriasis eller der andre behandlingsmetoder ikke fungerer godt nok, benyttes
konvensjonelle legemidler. Disse heter ikke-biologiske-sykdomsmodifiserende legemidler. Ofte fortsetter man samtidig med lokal- og lysbehandling.

Behandling i immunsystemet

Biologiske legemidler

Ved moderat til alvorlig psoriasis som ikke har tilstrekkelig effekt av annen behandling, kan biologiske legemidler vurderes. Det er en gruppe legemidler som inneholder virkestoff fremstilt av levende organismer, som bakterier, sopp, virus eller levende cellekulturer. De fleste biologiske legemidler virker ved å stimulere eller hemme immunsystemet. Biologiske legemidler gis enten som injeksjon i form av sprøyte eller penn. Noen kan kun gis som infusjon på sykehuset.

Biotilsvarende legemidler

Dette er en gruppe legemidler som er utviklet med utgangspunktet i biologiske legemidler, som har eller er i ferd med å miste sin patentbeskyttelse. Dette betyr at andre legemiddelprodusenter også kan lage og selge tilsvarende preparat. Et biotilsvarende legemiddel skal ha samme effekt og kvalitet som det originale legemidlet det ligner på. Biotilsvarende legemidler kalles også biosimilars.

Her finner du en oversikt over over virkestoff og legemidler som brukes i systemisk behandling av psoriasis

 

Ta kontakt med legen din for råd og behandling dersom du har symptomer på psoriasis. Ved behov blir du henvist videre til hudspesialist.