Behandling
Det finnes ingen behandling som kan kurere psoriasis, men symptomene kan reduseres.
Hvis du responderer på behandlingen, kan du i kortere eller lengre perioder oppleve symptomfri eller nesten symptomfri hud.
De ulike behandlingstypene som finnes for psoriasis, er ordnet i et hierarki / en behandlingstrapp, der sykdommens alvorlighetsgrad angir foreskrevet behandling. Dersom behandlingsalternativene som ligger nederst i hierarkiet ikke har tilstrekkelig effekt, går man videre opp til neste behandlingstrinn. Av og til er det åpenbart at behandling på lavere trinn ikke fungerer, og man går direkte på behandling høyere opp i behandlingstrappen.
Behandlingstrappen er ordnet fra de mildeste til de mest alvorlige psoriasistilfellene:
- Lokalbehandling (kremer, salver, gel, liniment og oppløsninger)
- Lysbehandling: UVB / PUVA / klimabehandling
- Konvensjonell ikke-biologisk systemisk behandling (tabletter)
- Biologisk behandling og målrettet småmolekylær behandling
Lokalbehandling
- Flassfjerning
- Fjern mest mulig av flasset i psoriasisutslettet før oppstart av behandling. Flass på kroppen fjernes ved at det først bløtes opp i dusj eller karbad. Deretter smøres områdene med salicylsyre. Salven skal sitte på i minst to til fire timer, helst over natten. Til slutt fjernes salven med vanlig dusj eller bad, gjerne med flytende grønnsåpe. Hos voksne bør ikke mer enn halvparten av kroppen smøres daglig, hos barn kun en tredjedel. Fjerningen må skje skånsomt, bruk god tid.
- Hodebunn
- Før behandling må skjellene fjernes fra hodebunnen. Smør hodebunnen inn med salisylhårolje som skal virke i minst to til fire timer. Vaskes ut med grønnsåpe, og skylles ut med vann. Ved dårlig effekt gjentas behandlingen i inntil tre til fem døgn. Vanligvis behandles hodebunnen deretter med et kortisonliniment. Locobase LPL som inneholder melkesyre kan også brukes og er tryggere for små barn. Nyfødte skal ikke få salisylsyre i noen form.
- Flassløsende badebehandling
- Fyll badekaret med vann og tilsett to kopper krystallsoda (kjøpes i dagligvare eller jernvareforretning). Flassområdene skal ikke skrubbes. Gjenta behandlingen daglig til flasset er borte.
Medisinske bad
Medisinske bad har best virkning etter en forbehandling av utslettet med 5 % salicylsyrevaselin i ett eller to (eller flere) døgn. Deretter tas karbad tilsatt grønnsåpe eller et par kopper krystallsoda. Børst forsiktig med en myk børste for å fjerne den tykke huden på utslettet.
- Grønnsåpebad – for å rengjøre og bløte huden, fjerne gamle salverester og løse opp flass
- Oljebad – for å tilføre fett som mykgjør og løser opp flass, samt stiller kløe
- Sodabad – for å løse opp flass
- Saltbad – lindrende effekt og løser opp flass. 250 gram salt er nok til et bad.
Lokalbehandling med reseptbelagte midler
Lokal hudbehandling er behandling med kremer eller linimenter direkte på utslettet i huden. Det er viktig å først fjerne flasset før utslettet behandles. Ulike preparater er:
- Kortisonsalver
- D-vitaminpreparater
Lysbehandling
I tillegg til de lokale behandlingene, kan lysbehandling være nødvendig. Sollys har en gunstig effekt mot hudplagene, gjerne i kombinasjon med salte bad. Lysbehandling gjøres i samråd med lege. Lysbehandling over mange år kan gi økt risiko for hudkreft.
Ulike typer lysbehandling:
- Smalspektret UVB behandling
- PUVA-behandling
- Grensestråler
Klimabehandling
Soling i kombinasjons med bading i saltvann har en gunstig effekt på de fleste psoriasistyper. Forskning viser også at klimabehandling har god effekt på livskvalitet for personer med psoriasis.
Du kan lese mer om klimabehandling her
Systemisk behandling
Ved alvorlige og utberedte former for psoriasis eller der andre behandlingsmetoder ikke fungerer godt nok, benyttes systemiske legemidler i form av tabletter. Disse heter ikke-biologiske-sykdomsmodifiserende legemidler (Disease-modifying antirheumatic drugs). Ofte fortsetter man samtidig med lokal- og lysbehandling.
Biologiske og biotilsvarende legemidler
Biologiske legemidler
Ved moderat til alvorlig psoriasis som ikke har tilstrekkelig effekt av annen behandling, kan biologiske legemidler vurderes. Det er en gruppe legemidler som inneholder virkestoff fremstilt av levende organismer, som bakterier, sopp, virus eller levende cellekulturer. De fleste biologiske legemidler virker ved å stimulere eller hemme immunsystemet. Biologiske legemidler gis enten som injeksjon i form av sprøyte eller penn. Noen kan kun gis som infusjon på sykehuset.
Biotilsvarende legemidler
Dette er en gruppe legemidler som er utviklet med utgangspunktet i biologiske legemidler, som har eller er i ferd med å miste sin patentbeskyttelse. Dette betyr at andre legemiddelprodusenter også kan lage og selge tilsvarende preparat. Et biotilsvarende legemiddel skal ha samme effekt og kvalitet som det originale legemidlet det ligner på. Biotilsvarende legemidler kalles også biosimilars.