Hva er psoriasisartritt?

Psoriasisartritt (PsA) er en spesiell type artritt som ofte opptrer i sammenheng med psoriasis.

Psoriasisartritt (PsA) er en revmatisk betennelsessykdom som består av hudsykdommen psoriasis og artritt. Med artritt menes betennelse i ett eller flere ledd som karakteriseres av hevelse, smerte og nedsatt funksjon. Hos de aller fleste kommer hudsykdommen før leddplagene.

Ved psoriasisartritt går kroppens immunsystem til angrep og skader enkelte av kroppens egne celler, for eksempel leddhinneceller. Dette kaller vi en autoimmun reaksjon. Den betente leddhinnen blir fortykket på grunn av økt cellevekst og opphopning av betennelsesceller, og kan da ødelegge brusk og benvev. Det skilles ut for mye leddvæske, og leddet kan bli rødt, varmt og hovent. Bevegeligheten i leddet kan bli sterkt redusert. Alt dette kan lede til store skader på leddet.

Noen har betennelse i mange små ledd i hender og / eller føtter, og andre i noen få og ofte store ledd som knær og ankler. I tillegg kan en ha betennelse i senefester (entesitt), senebetennelse i fingre og tær, betennelse i en hel finger eller tå («pølsefinger» eller «-tå» (daktylitt)) og / eller betennelse i ryggsøylen (spondylitt eller spondyloartritt).

Symptomer

Symptomene kan variere og avhenger av hvor langt sykdommen har utviklet seg, og hvilke ledd som er angrepet. Det finnes likevel en del likhetstrekk som de fleste med artrittplager vil oppleve:

  • Morgenstivhet i leddene som ofte blir vesentlig bedre i løpet av dagen
  • Generelle smerter og stivhet i ledd ved bevegelse
  • Varmeøkning i ledd
  • Hevelse i ledd
  • Trykkømhet over ledd, muskler og senefester
  • Generell tretthet i form av utmattelse (fatigue)

Diagnostisering

For å få diagnosen psoriasisartritt skal en revmatolog ha påvist en betennelse i minst ett ledd, sene (feste) eller ryggsøyle, hvor andre årsaker enn psoriasisartritt til leddbetennelsen er utelukket. For diagnosen psoriasis kreves enten typiske hudforandringer og / eller karakteristiske negleforandringer eller forekomst av dette i nærmeste familie.

Det finnes ikke en enkelt test som kan si om du har psoriasisartritt eller ikke. Ofte må man gjennom mange prøver og undersøkelser for å komme fram til en diagnose. De viktigste er klinisk undersøkelse av leddene og av hud og negler. Spesielt hvis man ikke har fått hudutslettet før leddplagene, kan det ta inntil ett eller to år før riktig diagnose kan stilles.

Ved mistanke om psoriasisartritt, ta kontakt med lege.