Ulike typer

Det finnes ulike typer psoriasis, men visse typer er vanligere enn andre. Psoriasis kan forekomme overalt på kroppen, men hyppigst på armer og ben, spesielt albuer og knær. Andre steder er hodebunn, hender og føtter, rygg og bryst, negler og noen ganger i ansiktet (vanligst ved hårfestet eller rundt nese og øyebryn).

Psoriasis vulgaris (plakkpsoriasis)

Psoriasis vulgaris, også kalt plakkpsoriasis, er den vanligste og mest kjente typen psoriasis.
Den rammer inntil 60 til 80 prosent av alle som får psoriasis. Kjennetegnene er tydelige og
avgrensede flekker med rød hud som er dekket av et tykt, hvitt flass som kan klø. Dersom
den tykke huden fjernes, avdekkes en glinsende rød overflate, noen ganger med små
røde blodpunkter.

Psoriasisutslettet kan forekomme hvor som helst på kroppen, men finnes typisk i hodebunnen og på albuer, knær og korsrygg. Utslettene er stort sett like overalt på vanlig hud på kroppen, med sterk avgrensing mot normal hud.

Når utslettet brer seg utover, kan det danne forskjellige mønstre og flyte sammen med andre psoriasisområder. Typisk er fortykkelsen av hornlaget som får utslettet til å bli synlig, heve seg noe overhudens nivå og som kjennes fastere å ta på.

Hodebunnpsoriasis

Psoriasis i hodebunnen er en form for psoriasis vulgaris som arter seg som tykke, skjell (plakkpsoriasis) som flasser. Man anslår at omtrent 70 til 80 prosent av personer med
plakkpsoriasis vil oppleve å få en hodebunnsaffeksjon i løpet av livet.

Lys hud får røde flekker mens mørkere hud kan få mørkere flekker. Hodebunnen kan klø sterkt
og kan føles stram. Hodebunnspsoriasis kan oppstå alle steder i hodebunnen, men ses hyppigst
rundt hårfestet, i tinningene, i nakken og bak ørene. Hudforandringene går ofte en til to centimeter utenfor hårlinjen. Psoriasis i seg selv påvirker ikke hårveksten, men mye tykke skjell kan slite på håret. Når psoriasisen blusser opp, kan man miste noe hår. Det vokser nesten alltid ut igjen.

Psoriasis i ansiktet

Dette er en relativt uvanlig form for psoriasis vulgaris. Grensene for plakket kan være
mindre tydelige, noe som kan føre til forveksling med eksem eller andre hudsykdommer 
(bilde t.h. fra IFPA-pso.com). 

Palmoplantar psoriasis

Dette er vanlig form for psoriasis vulgaris. «Palma» er latin og betyr håndflater,
«planta» betyr fotsåler. På disse hudområdene og langs kanten oppover foten
oppstår gjerne en type psoriasis med røde, tykke og ofte sterkt kløende hudpartier
som lett kan sprekke og bli såre. Den røde huden har ofte tykke flassområder 
(bilde t.h. fra IFPA-pso.com). 

Neglpsoriasis

Neglforandringer er også vanlig ved psoriasis, og kan bety at du har neglpsoriasis. Det rammer
opptil halvparten av alle som har psoriasis, og det anslås at inntil 80 prosent av pasienter med
psoriasisartritt har slike symptomer.

Forandringene i neglene varierer fra små hull til at neglene blir sterkt fortykket, ujevne og misfargede.
Symptomene kan variere fra milde til alvorlige og kan forveksles med soppinfeksjon.

Løse og fortykkede negler kan gi voldsomme smerter ved den minste berøring. Det kan være praktisk
umulig å bruke hendene og i alvorlig tilfeller kan det være direkte invalidiserende.

Guttat psoriasis (dråpepsoriasis)

Cirka fem prosent av psoriasistilfellene er guttat psoriasis. Guttat betyr dråper på latin.
Sykdommen gir små dråpeformede utslett spredt symmetrisk over store partier av overkroppen,
ryggen og kroppsnære områder som armer og bein, i noen tilfeller også i ansiktet. Flekkene er ofte
sterkt rosa til røde på lys hud, mens personer med mørkere hud får mørkere flekker. Hos noen klør
flekkene mye, mens andre ikke opplever dette (bilde t.h. fra IFPA-pso.com)

I begynnelsen er det lite flassing, og utslettet er lite uttalt med små, røde nupper som forsvinner
etter noen uker eller måneder. Alt avhengig av når man starter behandling. I halvparten av tilfellene forsvinner den helt, mens de andre 50 prosentene fortsetter å få utbrudd av og til eller opplever at den utvikler seg til andre for mer for psoriasis. Dråpepsoriasis er vanligst hos barn, tenåringer og unge voksne. Den utløses gjerne av en halsinfeksjon forårsaket av streptokokker (halsbetennelse).

Psoriasis i hudfolder (invers psoriasis og genital)

Invers psoriasis eller intertriginøs psoriasis er en variant av vanlig psoriasis som kjennetegnes ved at den setter seg i fuktige og lukkede hudområder som armhulene, navlen, rumpesprekken, skrittet, underlivet og under brystene. Invers psoriasis gir røde, glinsende flekker som ikke ligner det typiske plakket eller flasset man ser ved vanlig psoriasis. På mørk hud kan flekkene være mørkere. Flekkene er tydelig avgrenset i forhold til den friske huden.

Hos kvinner med psoriasis i underlivet ses utslettet typisk mellom og rundt kjønnsleppene, i lysken og på innsiden av lårene. Hos menn ses utslettet på innsiden av forhuden, på penishodet (glans penis), pungen og i lysker. Utslettet kan medføre sterk kløe og kan gi hevelse. Dersom de affiserte hudområdene sprekker opp, kan pasienten få sterke smerter.

Pustuløse psoriasistyper (GPP og PPP)

En mer sjelden type psoriasis er pustuløs psoriasis (GPP), som utgjør mindre enn en til to prosent av alle tilfeller av psoriasis. I tillegg til det røde, flassende utslettet, utvikles synlig små overflatiske gule blemmer (pustler) i huden. Dette skyldes ansamlinger av hvite blodlegemer som immunforsvaret sender til hudens overflate. Pustlene kan dukke opp akutt på store deler av kroppen, eller bare på håndflater og fotsåler.

Symptomene ved generalisert pustuløs psoriasis er rød hud og pussblemmer som sprer seg over store deler av kroppen. Tilstanden kan være alvorlig og må følges nøye med god hudpleie og generell medisinsk overvåkning. Utslettet kommer gjerne plutselig og utvikler seg i løpet av få dager. huden blir rød, øm og grovt skjellende. I de røde områdene dannes to til fem millimeter store sterile og ikke-smittsomme pustler, som kan være tallrike og lokalisert i grupper. Etter at de gule blemmene har tørket inn, faller huden av som runde skjell og avdekker tynn rosa hud. Kløe og brenning kan forekomme. I overgangen mellom tynn og tykk hud oppstår det også lette sprekker noe som gjør huden ekstra ømfintlig.

Hvis sykdommen er lokalisert i håndflater og fotsåler, kalles den palmoplantar pustulosis (PPP). Tilstanden er vanligere hos kvinner i moden alder og påfallende mange røyker. I alvorlige tilfeller kan psoriasisutbrudd på hender og føtter være invalidiserende. 

Psoriasis erytrodermi

I noen sjeldne tilfeller kan huden over hele kroppen bli rød og flassende. Dersom mer enn 85 til 90 prosent av huden er dekket av rødt, skjellende psoriasisutslett, kalles det psoriasis erytrodermi. Alle steder på kroppen kan bli affisert av denne varianten. Det er en rekke hudsykdommer som gir erytrodermi eller «red man syndrome». Diagnosen psoriasis erytrodermi kan være vanskelig å stille med mindre man vet at personen har psoriasis.

Den røde huden skyldes utvidelse av blodkarene i hele huden, noe som resulterer i lavere kroppstemperatur på grunn av økt varmetap, og mer arbeid for hjertet. Huden kan ikke lenger utføre sine beskyttende og termoregulerende funksjoner.

Ved den sterke flassingen mister kroppen mye proteiner, jern og andre stoffer som er nødvendig for å bygge opp kroppensceller. Pasientene må derfor oppholde seg i god romtemperatur, og det må sørges for jevnlig kontroll av hjertefunksjonen. Blodkontroller for å vurdere tap av proteiner ved den økte flassingen er viktig. Det samme gjelder et fullverdig kosthold med ekstra tilskudd av proteiner, mineraler (spesielt jern) og vitaminer for å bygge opp huden og erstatte tapet. Alle organer vil bli påvirket av dette tapet. Pasientene har behov for stort væskeinntak for å erstatte væsketapet. De har også økt risiko for alvorlige infeksjoner med blant annet blodforgiftning.

Erytroderm psoriasis er svært alvorlig. Den kan være mulig dødelig dersom den ikke behandles av erfarne hudleger.