Ulike typer

Det finnes ulike typer psoriasis og noen typer er vanligere enn andre. Psoriasis kan forekomme overalt på kroppen. De vanligste lokalisasjonene er i hodebunnen og på kroppens strekkesider, som for eksempel på albuene og knærne.

Plakkpsoriasis (psoriasis vulgaris)

Plakkpsoriasis (psoriasis vulgaris) er den vanligste og mest kjente typen psoriasis. Den rammer inntil 60 til 80 prosent av alle som får psoriasis. Kjennetegnene er tydelige og avgrensede fortykkede flekker (plakk) på huden som er dekket av et lag med flass som kan klø. Når laget med flass fjernes vil du se en sterkt avgrenset betent flekk. Hvorvidt fargen på flekken er rød avhenger av hudtypen din.

Dersom du har lys hud vil rødfargen være markant. Dersom du har en mørkere hudtype kan rødfargen være mindre synlig i huden. Det er viktig at legen din tar høyde for at betennelse kamufleres på mørkere hudtyper, slik at alvorlighetsgraden av sykdommen din blir korrekt vurdert. Plakkpsoriasis kan forekomme hvor som helst på kroppen, men sees oftest i hodebunnen og på albuer, knærne og korsryggen. 

Bilder: plakkpsoriasis på ulike hudtyper (fra iStock)

Hodebunnspsoriasis

Det er veldig vanlig at mennesker med plakkpsoriasis  får hodebunnspsoriasis en gang i løpet av livet.

Hodebunnspsoriasis kan oppstå alle steder i hodebunnen, men ses hyppigst rundt hårfestet, i tinningene, i nakken og bak ørene. Hodebunnen kan klø sterkt og huden kan føles stram. Psoriasisplakkene strekker seg ofte én til to centimeter utenfor hårlinjen. Psoriasis påvirker ikke hårveksten, men mye tykke skjell og avskjelling kan slite på håret. Noen opplever midlertidig håravfall på noen områder av hodebunnen. Håret vokser nesten alltid ut igjen.

Bilde: iStock

Småflekket psoriasis (guttate psoriasis)

“Guttat” betyr dråper på latin. Sykdommen gir små dråpeformede utslett spredt symmetrisk over store partier av overkroppen, ryggen, armer, bein, og i noen tilfeller også i ansiktet. Flekkene er ofte sterkt rosa til røde på lys hud, mens personer med mørkere hud får mer diffuse flekker.

Guttate psoriasis er vanligst hos barn, tenåringer og unge voksne. Den utløses ofte av en halsinfeksjon forårsaket av streptokokker (1).

Bilde: iStock

Palmoplantar psoriasis

«Palma» er latin og betyr håndflater og «planta» betyr fotsåler. Ved palmoplantar psoriasis får du utbrudd på hender og føtter. Plakkene er ofte ekstra tykke og huden  får ofte hudsprekker. Hudsprekker kalles for fissurer. Fissurer er smertefulle og mange med palmoplantar psoriasis har nedsatt bevegelse i hender og føtter. En sjelden variant av palmoplantar psoriasis er “pustuløs palmoplantar psoriasis”. Ved denne tilstanden får du små kviselignende nupper (pustler) i tillegg til de andre symptomene.

Bilde: iStock

Neglepsoriasis

Mange som har psoriasis, - og særlig dem med psoriasisartritt, har også neglepsoriasis. Forandringene i neglene varierer fra små hull (pits) til at neglene blir sterkt fortykket (subungual hyperkeratose), ujevne og misfargede (oljeflekker). Noen opplever at den ytterste delen av neglen løsner fra huden under (onykolyse). 

Symptomene kan variere fra milde til alvorlige og kan forveksles med soppinfeksjon. Løse og fortykkede negler kan gi voldsomme smerter ved den minste berøring. Det kan være praktisk umulig å bruke hendene og i alvorlig tilfeller kan det være direkte invalidiserende.

Psoriasis i hudfolder (invers psoriasis)

Invers psoriasis eller intertriginøs psoriasis er en variant av psoriasis som kjennetegnes ved at utslettet  er lokalisert der “hud møter hud”.  Vanlige områder som blir rammet er; armhulene, navlen, rumpesprekken, skrittet, underlivet og under brystene. Invers psoriasis gir røde, glinsende flekker som ikke ligner det typiske tykke, flassende plakket vi ser ved vanlig psoriasis. På mørk hud kan flekkene være lilla eller grålige. Noen får flekker som har en mørkere tone enn den ellers friske huden. Flekkene er tydelig avgrenset. 

Hos kvinner med psoriasis i underlivet er utslettet typisk lokalisert mellom og rundt kjønnsleppene, i lysken og på innsiden av lårene. Hos menn er utslettet ofte lokalisert på innsiden av forhuden, på penishodet (glans penis), pungen og i lyskene. Utslettet kan medføre sterk kløe og kan gi hevelse. Invers psoriasis er veldig plagsomt og det kan være vanskelig å snakke om plagene sine siden sykdommen rammer intime kroppsområder.

Pustuløs psoriasis

En mer sjelden type psoriasis er generalisert pustuløs psoriasis (GPP), som utgjør mindre enn en til to prosent av alle tilfeller av psoriasis. I tillegg til det røde, flassende utslettet, utvikles synlig små kviselignende nupper (pustler) i huden. Dette skyldes ansamlinger av hvite blodlegemer som immun- forsvaret sender til hudens overflate. Symptomene ved generalisert pustuløs psoriasis er høy grad av betennelse

i huden, grov skjelling og pustler som sprer seg over store deler av kroppen. Pustlene kan være tallrike og lokalisert i grupper. Pustlene er ikke smittsomme. Mennesker med utbrudd av GPP har ofte feber, temperatursvingninger og svekket allmenntilstand. Mennesker med  aktivt utbrudd av GPP er i behov for sykehusbehandling.

Psoriasis erytrodermi

I  sjeldne tilfeller kan huden over hele kroppen bli rød og vi kaller tilstanden for “erytrodermi” som betyr “rød hud”. Erytrodermi er ikke en sykdom i seg selv, men snarere en beskrivelse av en tilstand der mer enn 90 prosent av huden er betent. 

Mange sykdommer kan utløse erytrodermi og psoriasis er en av dem. Mennesker med aktiv psoriasis erytrodermi er i behov for sykehusbehandling grunnet høy feber og redusert allmenntilstand.

Litteraturliste:

  1. Stanway, A. (2021). Guttate Psoriasis. [DermNetNZ]. Hentet fra: https://dermnetnz.org/topics/guttate-psoriasis den 7/8/23