Atopikere får ny behandling

25.02.2020

Norske helsemyndigheter har vedtatt å innføre biologisk legemiddel til behandling av ungdom og voksne med atopisk eksem. – En stor dag, sier Helle Vestby Talmo, leder i eksemutvalget i Psoriasis- og eksemforbundet.

Bilde: Atopikere får ny behandling

Mandag 24. februar bestemte Beslutningsforum for nye metoder å innføre legemiddelet dupilumab (dupixent) for atopisk eksem for voksne over 18 år og unge fra 12 til og med 17 år.

Det er gått omtrent to år siden Beslutningsforum behandlet saken for første gang og snart tre år siden Bestillerforum bestilte en metodevurdering.

Dupixent er det første biologiske legemiddelet som er blitt tatt i bruk i behandling av atopisk eksem, og legemiddelet er allerede innført i Danmark, Sverige og flere europeiske land. 

– Dette har vi ventet på

Hvorfor har det tatt så lang tid på å si ja til dupilumab (dupixent)?

– Vi har gått gjennom en prosess i systemet Nye metoder før sakene kommer til Beslutningsforum. Når vi innfører nye metoder skal vi se på om merverdien i klinisk forstand står i forhold til blant annet kostnadene. Vi går gjennom en prioritering. Nå er vi kommet dit, og vi har fått en ny vurdering og et nytt pristilbud som gjør at dette er en medisin vi kan ta i bruk. Og dette er jeg kjempeglad for. Dette har vi ventet på. Vi vil jo ta i bruk alle nye gode medisiner. Men vi er helt avhengige av at de medisinene vi tar i bruk, faller innenfor prioriteringskriteriene våre, sier Stig Slørdahl, leder i Beslutningsforum for nye metoder.

Var det prisen som var mest utfordrende i behandlingen av denne saken?

– Vi prioriterer ut fra flere ting, ut fra nytte, alvorlighet og kostnader. Og det er en vurdering av alle elementene i det. Nå har vi fått klare kriterier på når vi kan starte denne medisinen og når den eventuelt skal avsluttes. Og sammen med de kriteriene og den prisen vi har, så er dette kostnadseffektivt for spesialisthelsetjenesten. Det vil si at det er en bærekraftig pris, at prisen står i forhold til nytten. Og det har vært mange som har vært utålmodige og ventet på dette. Det vet jeg, for jeg har fått henvendelser fra folk som har lurt på hva som skjer og når dupilumab opp igjen i Beslutningsforum.

Dupilumab (dupixent) kan tilbys fra 1. april i år.   

– En flaggdag

Midt i en samling med barselgruppe sliter nesten Helle Vestby Talmo, leder i eksemutvalget i Psoriasis- og eksemforbundet, med å finne ordene for å beskrive hvor glad hun er.
– Dette er en dag vi har ventet lenge på. Det er en stor dag for oss med alvorlig atopisk eksem. Det er en flaggdag, sier hun.
Talmo regner selv med å ta i bruk Dupixent på sikt, når den om noen måneder tilbys.
– Det tar nok litt tid før jeg kan bruke den, for det er en del ting som må på plass først. Dette er ikke noe quick fix, men jeg er nysgjerrig på hvordan den fungerer. Akkurat nå føles det overveldende at vi endelig fikk ja i Beslutningsforum etter en lang og krevende prosess. Jeg må la nyheten synke inn, innrømmer hun.

Feiret på gresk restaurant

Linda Gjemsø har også ventet lenge på at Dupixent skal innføres, slik at hennes sønn kan få muligheten til å leve et mer normalt liv. Det gode nyheten ble feiret med middag på restaurant.

– Vi, mor, far og barn dro på gresk restaurant. Dette har gjort oss fulle av håp om fremtiden. Nå virker det lettere, og vi håper at dette skal bli bra. Med denne nye medisinen kan sønnen min få et mer normalt liv. Han har strevd så lenge og vært borte fra skolen. Nå har han fått en fremtid og kan leve som en vanlig gutt.

Slipper å flytte til Sverige

Gjemsø håper dette også kan gjøre det lettere for mange å leve med atopisk eksem, og at det ikke blir så spesielt lenger. Og så slipper de å flytte til Sverige for å få muligheten til å få denne behandlingen. 

–  Etter så mange år med sykdom, har jeg fryktet at han skulle få fatigue. Men nå slipper han det kanskje. Dette er en stor dag for mange, ikke bare for oss og familien vår. Og som jeg sa til VG: «Endelig tar de til fornuften». Det er håpefullt, sier hun.

Over 2 000 skrev under vår kampanje

I desember i fjor startet Psoriasis- og eksemforbundet og PEF-ung en underskriftskampanjen «Ja til nye medisin for atopisk eksem». Kampanjen ble satt i gang fordi vi reagerer på at personer med moderat til alvorlig atopisk eksem har ventet i to år på å få tilgang til den biologiske medisinen Dupixent.

Vi fikk inn 2 184 underskrifter, og onsdag 19. februar leverte vi underskriftene til helseminister Bent Høie via statssekretær Anne Grethe Erlandsen. 

Tilbake