Første forbundsleder fra Nord-Norge

06.12.2018

Finnes det en likhet mellom Psoriasis- og eksemforbundet og jazz? Det gjør det, ifølge nyvalgt forbundsleder Tord Johansen.

Bilde: Første forbundsleder fra Nord-Norge

Tord Johansen (64) fra Mo i Rana er valgt til ny forbundsleder i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF). Den nye forbundslederen har lang fartstid som tillitsvalgt i PEF, men også i fagforeninger, i politikken og på kulturfeltet.
I kommunevalget i 2015 var han ordførerkandidat for Arbeiderpartiet.

Etter en lang periode i bilbransjen hos firmaene Hemnes Bil, Toyota og Bertel O. Steen As ble han for to år siden uførepensjonist.

– Jeg har takket ja til vervet som forbundsleder fordi jeg har valgt dette som den siste runden med frivillig arbeid,
og for å gi noe tilbake til dette forbundet som har gitt meg så mye, sier Tord.

Han har vært medlem i PEF helt siden 1977 og har vært styremedlem i datidens Mo Pso, styremedlem og nestleder i PEF Nordland, leder av kontrollkomiteen og sentralstyremedlem i PEF.

– Jeg har hatt fantastiske opplevelser på behandlingsreise til utlandet. Den første turen min var til Jugoslavia i 1977, og da møtte jeg folk i PEF som var engasjert i forbundet. Mange i PEF har gjort og gjør en strålende jobb, sier han.

Et «vi»

Den nye forbundslederen er opptatt av at PEF er et «vi».

– Vi må gjøre dette arbeidet sammen. Det er mye arbeid som må gjøres på kontoret og ute i lagene. Det er valgt inn folk fra ulike regioner i Norge, og hver region har sine interne utfordringer.

Tord understreker at det spesielt er to saker som han ønsker å jobbe med som forbundsleder, og det er tilbudet om behandlingsreiser til utlandet og hudlegedekningen.

– Dette er tilbud som vi må løfte for kommende generasjoner. Hudlegedekningen er bra i byer som Oslo, Bergen, Kristiansand og Tromsø, og på Mo er vi heldig som har en hudlege vi er blitt så glad i. Men på enkelte steder i landet må du vente i 6-7 måneder på å få time hos hudlege. Det er ganske håpløst. Det nye sentralstyret vil jobbe aktivt overfor myndighetene for å få ned ventetiden.

Puff for PEF

Hvordan vil medlemmene og folk ellers merke at PEF har fått en ny forbundsleder?

– Jeg vil jobbe for å få gjennomslag på synlighet, og det kan være på flere områder. Dess flere ganger PEF blir nevnt i artikler og intervjuer, så får flere vite at vi finnes. Og folk skal vite at det er fylkes- og lokallag som er der med
sine likemenn og kvinner som kan hjelpe til. De er eksperter på hvordan det er å ha en hudsykdom eller leddsykdom
og kan høste av sine erfaringer.

Og hvordan vil vi merke at forbundslederen er fra Nord-Norge?

– Det kan gi et puff for PEF i Nordland, Troms og Finnmark. Men egentlig håper jeg at PEF i hele landet vil oppleve et puff. Jeg vil at det skal bli noe positivt og en boom for oss og vårt arbeid, så det blir slik at myndighetene ikke kommer utenom oss.

Og hvordan kan vi nyte godt av din lange erfaring fra organisasjonsarbeid og politikken?

– På flere områder. Jeg har hatt en jobb der jeg har hatt med folk å gjøre, så jeg er vant til å prate med forskjellige
folk. Inngangen til politikere på for eksempel Stortinget kan kanskje bli lettere, jeg håper i hvert fall det. Og jeg tør å si fra og ta utfordringer. Hvis ikke politikerne hører på oss en gang, må vi prøve en gang til.

PEF og jazz

Tord har vært aktiv i kulturlivet, og spesielt på jazzfronten.

– Jazzen står meg nær. Noen tenker at den kanskje ikke er for alle, men det finnes mange forskjellige typer jazz og sjangre i jazz. Du har sving, frijazz, popifisert jazz og jazzblues. Jazz består rett og slett av små avdelinger – som PEF med alle sine ulike diagnosegrupper. Men vi har mye felles, og vi gjør ting sammen, og vi skal dra i samme retning. Vi blir sikkert uenige,
men det er ikke noe som ikke er løsbart. PEF har ikke den store pengesekken, men vi må sørge for medlemstilgang som vi er fornøyd med. Men det er viktig at vi har et verdig tilbud til medlemmene, og så får vi se hvordan vi skal ha det i årene mot 2030. Men det må være kvalitet fra begynnelsen av, for vi har ikke råd til å bomme, sier den nye forbundslederen.

Les om landsmøte 2018 til Psoriasis- og eksemforbundet

Les om det sentralstyret i Psoriasis- og eksemforbundet for perioden 2018-2021

 

Tilbake