Husk hudvennlig håndvask

05.05.2020

Sammen med Norsk forening for dermatologi og venerologi (NFDV) har vi laget noen anbefalinger som er lure å følge for å ta vare på hendene våre når vi vasker oss så mye.

Bilde: Husk hudvennlig håndvask

I Norge har omtrent en av ti håndeksem, og omtrent en av fem barn har atopisk eksem. Hvis ikke hudproblemet utredes og behandles tidlig, risikerer man at det blir langvarig. Personer som har eller har hatt eksem, pollenallergi eller andre allergier som barn, er mer utsatt enn andre grupper.

Våre nasjonale myndigheter ber oss om å vaske hendene våre ofte og grundig for å hindre smittespredning av koronaviruset covid-19. For folk med håndeksem og hudproblemer på hendene, er det viktig å forebygge med hudvennlig håndvask. 

Psoriasis- og eksemforbundet og PEF-ung har i samarbeid med  Norsk forening for dermatologi og venerologi (NFDV) laget et brev med anbefalinger for å gjennomføre hudvennlig håndvask i barnehager og på skoler.  

Her er anbefalingene fra brevet:

Skånsomme håndvaskerutiner:

  • Velg en hudvennlig såpe, som er parfymefri og med pH ikke høyere enn 5,5.
  • Vask hendene i lunket vann, ikke bruk for varmt vann.
  • Hendene bør være våte før såpen påføres.
  • Skyll hendene grundig slik at all såpe forsvinner.
  • Klapptørk hendene til de helt tørre og gjerne med et eget mykt håndkle.
  • Ikke vask hendene oftere enn nødvendig.
  • For noen vil håndsprit tilsatt glyserol være mer skånsomt og kan hvis nødvendig, erstatte håndvasken.

Bruk av fuktighetskrem:

  • Foreldrene bør huske på at barnet får med fuktighetskrem i barnehagen og på skolen.
  • Barn bør bruke fuktighetskrem etter hver håndvask, når huden er tørr eller så ofte det lar seg gjøre. Dette bør innarbeides som en del av barnehagens / skolens rutiner for håndhygiene.
  • Fuktighetskremen bør være uparfymert og fet. Hvis ikke dette er mulig bør en annen fuktighetskrem som barnet liker, brukes.

Her kan du laste ned en PDF-fil av hele brevet

Her kan du laste ned en PDF-fil av et brev med anbefalinger til foresatte 

Her kan du laste ned en plakat med anbefalinger for å gjennomføre hudvennlig håndvask

Mangler i den statlige veilederen

20. april og 27. april ble barnehagene og skolene for de yngste elevene gjenåpnet etter å ha vært koronastengt siden 13. mars. I den statlige veilederen står det ingenting om hvordan personalet i barnehagene og på skolene kan legge til rette for hudvennlig håndvask for barn som har hudproblemer og håndeksem.

I en pressemelding 22. april 2020 ber Psoriasis- og eksemforbundet (PEF), Psoriasis- og eksemforbundet ung (PEF-ung) og Norsk forening for dermatologi og venerologi (NFDV) om at arbeidsgivere i barnehager og skoler informerer om hvordan personalet kan forebygge håndeksem og hudproblemer hos barn når de følger norske helsemyndigheters smittevernregel om å vaske hendene ofte og grundig.

Her kan du lese hele pressemeldingen 

– Utfordrende 

– For oss som sliter med eksem, er det ekstra utfordrende å følge de nasjonale smittervernsrådene om å vaske hendene ofte og grundig. Det er klart vi også er nøye med å vaske hendene våre, men det er ekstra viktig for oss å passe på å bruke hudvennlig såpe og smøre hendene våre mer enn vanlig. Når barnehagene nå er åpne igjen og snart småskolene, er det viktig at vi passer ekstra godt på barn som får smerter av å vaske hendene sine, sier Helle V. Talmo, leder for eksemutvalget i PEF.

Hudlegeforeningen – Norsk forening for dermatologi og venerologi (NFDV) støtter forslaget til PEF.

– Selv om håndeksem ikke er farlig, kan det være smertefullt med hender som er tørre og svir. Akutt og kronisk håndeksem kan påvirke livskvaliteten din, så det er viktig å ta tak i. Derfor råder vi barnehager, skoler og foreldre å være i disse tider på at barn med håndeksem får den oppfølging og behandling de trenger når de må vaske hendene sine mye på grunn av koronasituasjonen, sier Katarina Zak Stangeland, leder i NFDV.

Mer informasjon om korona

Lurer du på noe om hudsykdommer og koronaviruset covid-19?

Her finner du flere artikler: 

 

 

 

 

 

Tilbake