Mottar du rare eposter fra oss?

28.08.2023

Med jevne mellomrom blir vi kontaktet om søppelmail og om svindelforsøk. Svindlerne blir stadig lurere og bruker ulike metoder.

Bilde: Mottar du rare eposter fra oss?

Nylig har vi blitt kontaktet angående at det sendes ut epost som angivelig er sendt fra oss. Svindlerne tar da utgangspunkt i en ekte epost, legget til litt mer tekst og en lenke før de sender den ut. Avsenderadressen er ofte rar og teksten er gjerne på engelsk eller gir ingen mening.  Dette blir kalt spoofing.

Vi har vært i kontakt med Alfa IT som forklarer hva fenomenet er.

- Epostadresser kan bli "plukket opp" fra websider/hjemmesider der kontaktinfo er lagt ut. Dekan også plukkes opp fra skyen når eposter blir sendt. De blir ikke plukket opp fra innboksen eller epostserveren.

Svindlerne tar altså utgangspunkt i en epost-adresse eller en epost med innhold, for så å bruke den til å sende spam eller prøver seg på en svindel. Dette kalles spoofing.
Det at noen bruker din epost-adresse til å sende epost betyr ikke at du er hacket eller har gjort noe galt. Hackere trenger ikke tilgang til pc-en eller epostkontoen din for å sende disse epostene. Systemene til PEF er sikre og er ikke hacket når noe slikt skjer.

Dessverre så er det umulig å gardere seg mot spoofing, det som er viktig er å ikke klikke på noen linker i de falske epostene og slette dem når de dukker opp.

Er du i tvil på om eposten du mottar er sendt fra oss i PEF, er det bare å ta kontakt.

Tilbake