På tide å beskytte tørre førjulshender

08.12.2021

I mange tilfeller kan håndsprit være mer hudvennlig enn håndvask. Vi i Psoriasis- og eksemforbundet anbefaler hånddesinfeksjon i stedet for håndvask når hendene ikke er synlig tilgriset.

Bilde: På tide å beskytte tørre førjulshender

For noen personer er huden på hendene så skadet at håndhygiene medfører store smerter og ubehag – og at hudplagene øker. Vi råder deg derfor til å smøre deg med en uparfymert fuktighetskrem ved behov etter at du har vasket hendene og / eller brukt håndsprit. På den måten kan du forebygge plager og gjenvinne hudkvaliteten, og spesielt nå som det er vinter og kaldt.

Vi er glad for at Folkehelseinstituttet (FHI) ikke vil advare mot håndsprit, som journalist og forfatter Erik Martiniussen gjør i sin kronikk i Aftenposten 28. november. FHI mener han tar feil og svarer i sitt innlegg 30. november på aftenposten.no at vi i dag ikke har grunnlag for å si at økt forbruk av alkoholbasert hånddesinfeksjon fører til antibiotikaresistens.

Engangshansker

Skadede hender er utbredt, og det gjelder flere enn personer som har hudsykdommer som psoriasis og atopisk eksem. I Norge har omtrent én av ti håndeksem, og vi frykter at det blir flere som følge av hyppig håndvask og hånddesinfeksjon. For de av oss med alvorlige hudplager på hendene kan det være lurt å bruke engangshansker i situasjoner hvor vi ellers ville brukt håndsprit.

Så hvis du ser en person med engangshansker på butikken som går rett forbi dispenseren ved inngangen, kan det være medisinske årsaker til det og ikke unnasluntring. Og det kan være greit å huske på det når vi nå vet at kontaktsmitte har en mindre rolle enn dråpesmitte, før vi i er i ferd med å heve øyenbrynene.

Råd om hånddesinfeksjon

I samarbeid med Norsk forening for dermatologi og venerologi (hudlegeforeningen) og Norsk Sykepleierforbunds faggruppe for sykepleiere i dermatologi og venerologi, jobber Psoriasis- og eksemforbundet med råd for hvordan vi kan utføre hånddesinfeksjon på en hudvennlig måte.

Vi har blant annet kommet frem til disse to praktiske rådene:

  1. Velg et uparfymert hånddesinfeksjonsprodukt, som inneholder over 60 % alkohol og tilsatt glyserol – som er en fuktbinder. Glyserol vil bidra til å gi huden fuktighet og opprettholde hudbarrieren.
  2. Ved behov eller hvis hendene er tørre, bør du smøre med fuktighetskrem etter utført håndhygiene.

For oss er det viktig at mennesker får utført håndhygiene som anbefalt av norske helsemyndigheter, samtidig som vi forebygger slitasje eller skader på huden. La oss sammen fortsette dugnaden i førjulstiden mot det nye muterte koronaviruset samtidig som vi tar vare på vintersåre hender uten dårlig samvittighet.

Mari Øvergaard
Generalsekretær
Psoriasis- og eksemforbundet

Les mer om hudvennlig håndhygiene her

Foto: iStock 

Tilbake