Behandling

Håndeksem kan være langvarig dersom ikke årsaken kartlegges og behandles.

Det er viktig at de daglige rutinene legges om, og at en effektiv behandling igangsettes. Å forebygge håndeksem er viktig for å forhindre at man får et tilbakefall. Huden er spesielt følsom i 6 måneder etter at eksemen er helbredet, og i denne perioden er risikoen for tilbakefall stor.

Medisinsk behandling

Når håndeksemet blusser opp er det viktig å behandle raskt for å få det under kontroll. Det finnes flere reseptbelagte preparater som kan ha effekt, alt etter hva lege og pasient finner ut i felleskap.

Kortison

Salver og kremer med kortison er en svært vanlig behandling av utslett hos personer med eksem. Styrken på kortisonet varierer og tilpasses alder, hudområde og alvorlighetsgraden av eksemet. Kortison hemmer betennelsen i huden, trekker blodkarene sammen, minsker rødhet og reduserer kløen. Når kortison brukes riktig slik legen har forskrevet gir det lite bivirkninger.

Immunmodulerende lokalbehandling

Takrolimus og pimecrolimus er lokal immunmodulerende behandling i salve- og kremform. Disse demper betennelsen i huden på en annen måte enn kortison. Medikamentene brukes ofte ved kronisk eksem og spesielt på sårbare hudområder hvor kortison er for «sterkt». Preparatene kan også bidra til å forhindre et utbrudd hvis behandlingen starter ved første symptom.

Forebyggende behandling

Det er mange ting man selv kan gjøre for å forebygge håndeksem. Det aller viktigste er å unngå kontakt med stoffene som irriterer huden. Unngå direkte kontakt med oppvaskmidler, vaskepulver og andre rengjøringsmidler. Fruktsafter og da spesielt fra sitrusfrukter som appelsin og sitron er best å unngå, denne saften virker irriterende. Det er viktig å smøre huden med fuktighetskremer for å beskytte hudbarrieren.

Håndvask og pleie

Man bør unngå å utsette hendene for mye vann, og ved håndvask bør såpe unngås. Et alternativ kan være å bruke dusjolje eller en hudvennlig og uparfymert såpe. Håndvask må ikke utføres med ringer, da kan såperester ligge igjen under ringene og føre til eksem og irritasjon. Etter vask klapptørkes hendene og smøres inn med fuktighetskrem.

Ved hårvask er det viktig å beskytte hendene mot sjampo og balsam, og det kan være hensiktsmessig å bruke hansker ved påføring. Å ha noen husholdningshansker tilgjengelig kan være gunstig. Da er det viktig at man velger allergitestede plasthansker, som ikke må være så trange at huden svetter. Under hanskene bør det brukes bomullshansker, dette er spesielt viktig hvis hanskebruken er over 15 minutter. Før man tar på hanskene er det lurt å smøre godt med fuktighetskrem. Husk at bomullshansker og plasthansker må rengjøres ofte. Bruk også arbeidshansker ved arbeid i hagen.

Salver og fuktighetskremer

Fuktighetskremen må smøres på så ofte som mulig for å unngå uttørring. Dette er også viktig etter at man har dusjet eller vasket seg. Dette bør man gjøre ikke bare når det er eksem, men også for å forebygge. Det er viktig å få med fingertupper og neglebånd ved smøring.

Behandling av eksem med infeksjon

Man finner ofte bakterier på eksemflekker. Først når det blir vanskelig å behandle eksemet på grunn av bakteriene skal disse behandles. Ofte er det nok med lokal behandling av bakteriene, dette kan være i form av kremer, pensling (krystallfiolett), omslag (Kaliumpermanganat eller Alsol) eller bad (kaliumpermanganat bad). I sjeldne tilfeller vil man ha behov for antibiotika (tabletter eller mikstur).

Kløe-klore behandling

Håndeksem fører til kløe og kloring. Foruten å behandle eksemet kan det være aktuelt å dempe kløen. Dette kan gjøres ved å smøre med avkjølt fuktighetskrem. Hvis kløe og kloringen er uttalt kan våtbandasjer være effektivt. Se www.eksemskolen.no for veiledning.

De «gamle» allergimedisinene som fører til søvnighet kan hos noen brukes for å dempe kløen om natten og dermed gi en bedre nattesøvn. Dette kan bidra til å bryte en «klø – klore»-sirkel.

Systemisk behandling

Systemiske legemidler påvirker de bakenforliggende medisinske prosessene som forårsaker eksemet og kan bremse utviklingen av sykdommen. De blir vanligvis bare brukt av pasienter med moderat til alvorlig håndeksem eller av pasienter som ikke responderer på eller ikke er egnet for konvensjonell lokalbehandling eller lysbehandling.

Legemiddelet Toctino® inneholder alitretinoin, og kan ha god effekt hos voksne pasienter med alvorlig håndeksem som ikke responderer på behandling med sterke topikale kortikosteroider. Toctino® skal kun forskrives av dermatolog eller lege med erfaring med bruk av systemiske retinoider.

Lysterapi

Lysbehandling er et alternativ hos de med kronisk håndeksem. Det gis da som lokal lysbehandling med smalspektret UVB (TL01). Ved manglende effekt er det noen som vil kunne ha effekt av lokal PUVA; da smøres hendene inn med et psoralen, som er et stoff som gjør huden mer mottagelig for UVA-strålene. Begge disse behandlingene utføres tre ganger i uken i til sammen cirka 25 behandlinger.

Noen vil ha manglende effekt av dette og vil kunne forsøke grensestråler eller såkalt Bucky-stråler, som er myke røntgen stråler og gis en gang i uken i 4-6 uker.

Fortykningen av huden gjør at hudbarrieren styrkes, og den blir mer motstandsdyktig mot ytre påvirkning. Overaktiviteten i immunforsvaret reduseres.