Hudpodden

Psoriasis- og eksemforbundet har sin egen podkast. Den heter Hudpodden.

Du kan høre Hudpodden der du pleier å høre på podkaster.  

Episode nr. 18 (sesong 2) er andre episode i jubileumsepisodene våre. I denne episoden treffer vi Terje Nordengen, tidligere generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF). Han har lang fartstid som tillitsvalgt og ansatt i PEF. I forbindelse med forbundets 60-årsjubileum trekker han frem noen av suksesshistoriene til PEF og forteller hva han tenker om de neste 60 årene.

Episode nr. 17 (sesong 2) er første episode i jubileumsepisodene våre. I forbindelse med Psoriasis- og eksemforbundets 60-årsjubileum har vi snakket med Helge Bengtsson, mangeårig rådgivende hudlege for forbundet. Sammen med han ser vi tilbake på behandlingsutviklingen av hudsykdommer, forbundets rolle og fremover.

Episode nr. 16 (sesong 2) er hentet fra et webinar om hudvennlig hånddesinfeksjon som Psoriasis- og eksemforbundet inviterte til på Håndhygienedagen 5. mai 2022. I episoden får du råd og tips om hvordan du kan gjennomføre hudvennlig hånddesinfeksjon.

Episode nr. 15 (sesong 2) er laget i forbindelse med den internasjonale dagen for sjeldne diagnoser 28. februar, Sjeldendagen 2022. Episoden handler om pustuløs psoriasis (GPP), som er en sjelden form for psoriasis. Hudlege Kåre Steinar Tveit forteller om GPP og behandlingen av den. Han er overlege i Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

Episode nr. 14 (sesong 2) tar opp temaet seksualitet når du har en hud- eller leddsykdom. Det å leve med en hudsykdom eller psoriasisartritt kan påvirke seksualiteten og by på enkelte utfordringer. Seniorrådgiver Astrid Blikstad i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) forteller og gir oss råd og tips.

Episode nr. 13 (sesong 2) handler om likepersonstjenesten til Psoriasis- og eksemforbundet (PEF). Du møter generalsekretær Mari Øvergaard i PEF som forteller hva hva en likeperson er, hvordan du kan bli det og hvordan du kan kontakte en. I tillegg møter du en ekte likeperson, Elisabeth Bakken fra PEF-ung. vil vi komme med en nyhet om likepersonsarbeidet til forbundet.

Episode nr. 12 (sesong 2) er hentet fra et webinar om følgesykdommer, eller komorbiditet, som vil si at flere sykdommer opptrer samtidig og at det ikke er tilfeldig. Hudlege Kåre Steinar Tveit forteller om huddiagnoser og følgesykdommer. Han er seksjonsoverlege ved Haukeland universitetssjukehus. Webinaret ble holdt for fastleger tidligere i høst og er et samarbeid med legemiddelfirmaet Leo Pharma.

Episode nr. 11 (sesong 2) er hentet fra et webinar om hudsykdommer og psykisk helse som Psoriasis- og eksemforbundet hadde i september. I webinaret snakker generalsekretær Mari Øvergaard i Psoriasis- og eksemforbundet med seniorrådgiver Astrid Blikstad i helsefag om ulike psykiske utfordringer og hvordan leger og helsepersonell kan være til hjelp. Webinaret er et samarbeid med legemiddelfirmaet Leo Pharma.

Episode nr. 10 (sesong 2) er et opptak fra et webinar på Facebook om kronisk urtikaria / elveblest, som vi arrangerte i forbindelse med Verdens urtikariadag 1. oktober 2021. Jose Hernán Alfonso er lege i spesialisering ved Seksjon for hudsykdommer på Rikshospitalet i Oslo. I webinaret snakker han om kronisk urtikaria, om årsaker, behandling og forskning.

Episode nr. 9 (sesong 2) er hentet fra et foredrag om psoriasisartritt (PsA) som revmatolog Jens Vikse holdt live på Facebook 26. august. Fylkeslaget Psoriasis- og eksemforbundet Oslo og forbundet sentralt sto bak webinaret og i fordraget gir Vikse oss et innblikk i hvordan revmatologer vurderer om det er snakk om at pasienten har PsA.

Episode nr. 8 er det eksem det handler om. Hudlege Kim Endre som forsker på atopisk eksem. Ifølge han er det aldri bare en grunn til at noen av oss får atopisk eksem, men at genetikk spiller en rolle. Han forteller også om hygienehypotesen, og gir oss funn fra studien sin som er en del av den internasjonale PreventADALL-studien ved Oslo universitetssykehus. Denne studien er satt i gang for å forebygge allergiske sykdommer.

Episode nr. 7 handler om atopisk eksem. Vi møter Iselin Eriksen som fikk atopisk eksem da hun akkurat hadde fylt 18 år. Det begynte med noen røde flekker i ansiktet. Hun tenkte ikke så mye over det først, men de forsvant ikke. Hun oppsøkte flere leger, men de ga henne ingen diagnose. Det var ikke før kjørelæreren hennes anbefalte en hudlege at hun fikk eksemdiagnosen.

Episode nr. 6 er tatt opp på Rikshospitalet i Oslo og på hud poliklinikk. Der møter vi hudlege Olaf Antonsen. Han brenner for HS-saken - arbeidet med hudsykdommen hidradenitis suppurativa (HS). Han forteller deg om sykdommen og gir deg siste nytt om behandling og forskning.

Episode nr. 5 handler om HS-pasienten, og i episoden møter du Kristin Windahl. Hun er en av 50 000 som har hudsykdommen hidradenitis suppurativa (HS). Kristin oppdaget første tegn til HS da hun var 14 år og har hatt HS i over 40 år. Men det skulle ta mange år før hun fikk diagnosen.

Episode nr. 4 handler om mestring i koronatid. Hudsykepleier Kristine Fuskeland gir deg råd og tips til hvordan du kan leve bedre med din diagnose i et delvis nedstengt samfunn og rett før jul.

Episode nr. 3 har kronisk urtikaria som er temaet. I episoden møter vi hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal og Veronica Solberg, som har hatt urtikaria / elveblest i ett år.

Episode nr. 2 handler blant annet om hudsykdommer og koronaviruset, og sykepleier Lotta Våge snakker med hudlege Jon Anders Halvorsen, som blant annet er kjent for å ha skrevet boken "Huden er guden".

Episode nr. 1 handler om sommerkroppen. Vi møter sykepleier Lotta Våge i samtale med Sanna Grydeland og Malin Landro Angeltveit PEF-ung.

Hudpodden introduksjon

Du kan også høre på Hudpodden her:

  • Podkaster. På denne appen kan alle som har iPhone lytte
  • Acast. På denne appen kan alle uansett hvilken telefon lytte
  • Spotify
  • SoundCloud (enkelte episoder)

Jingelen i Hudpodden er komponert av Henrik Celius. 

Hupodden er støttet av legemiddelfirmaene:

  • Boehringer Ingelheim 
  • Leo Pharma
  • Novartis
  • Pfizer
  • Sanofi Genzyme