Eksem, sol og varme

03.07.2008

De fleste med eksem og allergi har svært godt av å oppholde seg i solen. De ultrafiolette strålene gjør at eksemet gradvis forsvinner og blir borte. Derfor bør eksempasientene nyte sommeren mens de kan, og oppholde seg mest mulig ute i lyset. Men siden mange allergikere har sart hud, må de være ekstra påpasselige når de soler seg og unngå å bli forbrent.

Har du veldig ømfintlig hud, bør du bruke en solkrem med meget høy beskyttelsesfaktor. Det er viktig å øke mengden med sol gradvis. Unngå å bli svett! Blir du svett, starter kløen og eksemet utløses lettere.

Hvis du ser at eksemet er infisert, bør du holde deg borte fra solen til infeksjonen har gitt seg.

Hvor finner jeg gode solkremer?

Gode solkremer får du blant annet kjøpt på apoteket. De fleste kremene her er velkjente og utprøvde. Om ønskelig kan apoteket få laget din egen solkrem, basert på en fuktighetskrem du tåler. Ta kontakt med en farmasøyt på apoteket.

 

Er det uheldig å bade dersom jeg har eksem?

Sol og saltvann har en spesielt god effekt på eksempasienter. Ved åpne sår anbefales ikke bading i basseng. Saltvann har derimot en god og helbredende effekt på eksem, selv ved åpne sår. Det svir i begynnelsen, men dette går over.

 

Hva er soleksem?

Soleksem er benevnelsen på et utslett mange mennesker får på forsommeren, men som går over etter noen dager. Eksemet, som ikke må forveksles med atopiskeksem, er en unormal reaksjon på sollyset som fører til at huden blir rød, irritert og smånuppete. Dette er et eksem som ikke er forbeholdt allergikerne, men som kan ramme alle mennesker. Det som også er karakteristisk for soleksem, er en plagsom kløe og sterk varmefølelse. Ofte vet man ikke hvorfor personen utvikler soleksem. Det man vet er at enkelte medikamenter kan gjøre at en blir sensibel overfor sollys blant annet tetracykliner - et vanlig brukt antibiotikum. Du kan også bli allergisk mot solkrem og dermed utvikle eksem eller småkvisete hudpartier.

Soleksem kan behandles med hydrokortisonsalve. Allergitabletter kan hjelpe mot kløen. Vær oppmerksom på at huden bør beskyttes mot sol til utslettet er forsvunnet. Deretter bør man bruke en solkrem med sterk solfaktor på det angrepne området til huden har bygd opp sitt eget forsvar mot solstrålene.

Soleksem kan forebygges! Bruk alltid oljefrie solprodukter uten farge- og duftstoffer. Du bør forsikre deg at de beskytter både mot UVA- og UVB-stråler. Finn solkremen du tåler i samarbeid med apotek.

(Kilde: Helsenett.no - Seksjonsoverlege Morten Pettersen)

Tilbake