Filmklippene fra Verdens psoriasisdag

15.12.2020

Fikk du ikke med deg sendingen vår på Verdens psoriasisdag? Her får du et gjensyn med de ulike samtalene om samvalg, psoriasisbehandling, forskning og hvordan det er å leve med denne hudsykdommen.

På Verdens psoriasisdag 29. oktober i 2020 hadde Psoriasis- og eksemforbundet en digital sending for å markere dagen. Kjetil Askeland ledet sendingen. Han er lege og kjent som programleder i NRK-programmet "Hva feiler det deg?".

Samvalg

Et av temaene var samvalg. Da snakket programleder Kjetil Askeland med regissør Dag Johan Haugerud og skuespiller Trine Wiggen om det er det noen paralleller mellom en regissør og en skuespiller og en lege og en pasient. Finnes det? Her kan du se et gjensyn med samtalen.

Pasientrettighet samvalg betyr at pasienten skal være med å velge behandling. Men ifølge samvalgsforsker Anja Fog Heen betyr ikke samvalg å overlate behandlingsvalget til pasienten, slik at vedkommende alene skal velge. Hør hva hun mener det egentlig handler om.

Siste nytt om psoriasis

Psoriasis er en kompleks sykdom. Lurer du på hvorfor? Hudlege og forsker Øystein Sandanger ved Rikshospitalet i Oslo forteller deg hvorfor. I tillegg til å fortelle om hudsykdommen psoriasis og behandlingen av den, ga et innblikk i hva som rører seg på forskningsfronten.

Pasienthistorie

For Elisabeth Bakken fra Oslo startet det som et sår på øreflippen da hun var to år. Foreldrene hadde en mistanke om at hun hadde fått psoriasis og tok henne med til lege som kunne bekrefte det. Nå har hun levd med psoriasis i 24 år. Hvordan har det vært?

Lege og pasient-relasjonen

Hva er en god hudlege? Eller hva vil det si å være en god pasient? Elisabeth Bakken har hatt psoriasis lenge, så hun vet en del om rollen pasient og lege. Hudlege og forsker Øystein Sandanger synes det er viktig at pasienten er blant annet hyggelig.

TV-sendingen er økonomisk støttet av legemiddelfirmaene AbbVie og Leo Pharma.

Tilbake