Hud & Helse nr. 1 er sendt ut

01.04.2019

Årets første nummer av Hud & Helse er sendt ut til medlemmer og abonnenter. Utgaven inneholder mye stoff om mestring.

Bilde: Hud & Helse nr. 1 er sendt ut

Hud & Helse nr. 1 2019 inneholder flere artikler om å mestre livet og utfordringene med en kronisk sykdom.

Vi møter Elisabeth Wollebek som har kronisk urtikaria. Hun har lang og bred erfaring med å takle et liv med kronisk sykdom og råder pasienter til å jobbe med å komme ut av negative tankemønstre.

– Jeg er blitt flinkere til å akseptere det som skjer og distansere meg fra dramatikken
og det tunge med å være syk. Jeg tenker mer at «sånn er det og at jeg ikke får gjort noe med dette», sier hun.

For Andreas Nærby er det viktig å fortelle vennene at han har psoriasis. Han fikk god hjelp og støtte av faren og søsteren som også har sykdommen.

Om å tenke seg sterke og verdige

På Poliklinikk hudsykdommer Villa Derma Ous Rikshospitalet i Oslo kan pasientene snakke med en sykepleier om å leve med en hudsykdom. Sykepleier Lena Paulsen opplever at det skjer det noe når pasienten blir lyttet til.

– Det handler litt om det å bli sett, forteller hun.

Elin Fjerstad er spesialist i klinisk psykologi og har skrevet bøker om mestring. Hun sier at vi neppe kan tenke oss friske, men at vi kan tenke oss sterke og verdige.

– Da har vi mer å stå opp imot sykdom med, er mer robuste til å tåle de problemene som sykdom gir og til å ha et godt liv likevel, påpeker hun.

I tillegg inneholder magasinet dette:

  • Råd og tips om å sole seg i påskesolen, som ligger an til å bli intens i årets påske.
  • Sykepleierstudent Brith Wikestad skrev bacheloroppgave om sårstell hos HS-pasienter og fant ut at flere sykepleiere vegrer seg for å behandle slike sår.
  • En studie i Bergen viser at silderogn kan redusere betennelser i kroppen. Nå er målet å få preparatet godkjent som legemiddel.
  • Wenche Lauritzen har tre typer psoriasis, i tillegg har hun bipolar lidelse. En behandling hjelper på noe, men gjør det verre for noe annet. – Jeg må velge mellom pest og kolera, sier hun.
  • For seks år siden var landslagstrener Eirik Myhr Nossum så dårlig at han ikke kunne gå, han måtte krabbe. Han har psoriasisartritt og så for seg et liv i rullestol. Med biologisk medisin og riktig trening ble han bedre.
  • Tradisjonen tro inviterer PEF-ung til sommerarrangement. I år inviterer ungdomsorganisasjonen til Liseberg helgen 21.–23. juni.
  • Anmeldelse av boken «Huden er guden».

Mer om Hud & Helse

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet: Les mer på Hudportalen.no

 

 

Tilbake