Juice kan hindre virkningen av viktige medisiner!

29.08.2008

Det er slett ikke sikkert at det er så lurt å svelge pillen med et glass juice. Det kan hindre virkningen av visse viktige medikamenter. Juice fra grapefrukt, appelsin, eple og andre frukter kan gjøre det vanskeligere for kroppen å ta opp visse viktige medisiner.

For andre medisiner har det lenge vært kjent at grapefrukt kan fremme opptaket, og forårsake at kroppen tar opp for mye av medisinene, slik at det gir en giftig effekt.

Det gjelder ikke bare for juice som drikkes sammen med medisinene. Uheldige effekter kan oppstå selv om du spiser pillene flere timer etter at du slurpet i deg juicen.

Det rapporterte David G. Bailey og kollegaer under det pågående 236. National Meeting of the American Chemical Society i Pennsylvania.

 

- Toppen av isfjellet

Så langt har forskerne oppdaget at grapefruktjuice, appelsinjuice og eplejuice hindrer opptaket av disse medikamentene:

- Etoposid, som er en medisin mot kreft.
- Atenolol, celiprolol og talinolol, som er betablokkere og brukes mot høyt blodtrykk.
- Cyclosporin, som tas for å hindre avvisning av transplanterte organer.
- Ciprofloaxin, levofloaxin og itraconazole, som er antibiotika.

- Dette er bare toppen av isfjellet. Jeg er sikker på at vi vil finne flere og flere medikamenter som blir påvirket på denne måten, sier Bailey i en pressemelding fra American Chemical Society.

 

- Snakk med legen

Bailey anbefaler pasienter å snakke med legen eller en farmasøyt før de tar noen medisiner sammen med grapefruktjuice eller andre frukter og juicer.

Med mindre det er kjent at det ikke er noe problem, anbefaler han å ta de fleste medisiner bare med vann.

- Bekymringen er tap av den gunstige virkningen fra medikamenter som er essensielle i behandlingen av alvorlige medisinske tilstander, skriver Bailey.

(Kilde – Forskning.no)

 

Tilbake