Lea fortalte klassen om psoriasis

20.10.2017

Da Lea Halmrast Thorvaldsen (10) fikk psoriasis, var det godt at mamma som visste hva det var og hvordan det er å leve med hudsykdommen.

Bilde: Lea fortalte klassen om psoriasis

TEKST: THEA-SOFIE KOREN BREKKE

– Det begynte med at jeg klødde veldig i hodebunnen. Til slutt klødde det så mye at jeg begynte å blø. Da vi dro til legen, fikk jeg beskjed om at det var psoriasis, forteller Lea Halmrast Thorvaldsen (10).

Da mamma Lisbeth så hodebunnen til Lea i fjor, så hun det med en gang. Lisbeth har hatt psoriasis siden hun var 21 år.

– Det er selvfølgelig ikke noe trivelig når datteren din får psoriasis, men samtidig er det viktig å tenke på at det finnes så mye som er verre enn dette. Psoriasis er ikke farlig for andre og det hemmer heldigvis ikke Lea på noen måte. Så lenge det ikke preger livet hennes, synes jeg ikke det er noe å bekymre seg unødvendig for.

En plass i solen

Når vi snakker med Lea, er hun på ferie i Tyrkia med familien – på et rolig sted utenfor Marmaris, med mange strender og lekeplasser. Lea elsker å bade, og hun tilbringer stort sett hele dagen i vannet og på stranda. Vanligvis har Lea psoriasis i ørene, i ansiktet, på knærne og albuene, men sol, varme og saltvann gjør godt for huden hennes. Etter noen dager i sola, har hun bare litt psoriasis i hodebunnen og noen få flekker på kroppen.

Lea bor i Brumunddal og går i 5. klasse. Hun er glad i skolen. Hun liker best engelsk og kunst- og håndverk, og er med på alt av aktiviteter. Lea har mange venner å leke med både på skolen og etter skoletid, men ikke alle friminutt er like hyggelige.

– Det dummeste med å ha psoriasis er at mange på skolen holder seg unna meg fordi de tror det er smittsomt. Når jeg forteller dem at det ikke er smittsomt, så er det noen som bare går videre og noen som sier «okei», forteller Lea.

Snakket foran klassen

Lea tåler en støyt. Som baby hadde hun en alvorlig RS- virusinfeksjon, og da hun ble litt eldre fikk hun påvist astma. Og i fjor fikk hun altså psoriasis. Siden psoriasisen er synlig for folk, har mamma Lisbeth sagt til Lea at hun må svare når noen spør hva det er, men hun har også sagt at det er lov å si fra hvis noen kikker så mye at Lea synes det er ubehagelig.

– Jeg synes naturligvis det er forferdelig trist når Lea forteller at barna på skolen går unna henne på grunn av psoriasisen. I fjor bestemte vi oss derfor for å snakke med læreren. Vi ble enige om at Lea skulle fortelle klassen om hvordan det var å ha astma og psoriasis, forklarer Lisbeth.

– Jeg forklarte klassen hva psoriasis er. At psoriasis noen ganger klør og at jeg kan få flekker og flass når jeg har et utbrudd. Jeg fortalte også at det ikke er smittsomt, og at det ikke er noen krise, og så fikk barna stille spørsmål. Jeg har også fortalt om psoriasisen til de nærmeste venninnene mine, forteller Lea.

Rutiner gjør godt

Lisbeth merker at jo mer lei og stressa Lea er, jo verre er psoriasisen. Derfor er det viktig med faste rutiner og leggetider.

– Rutiner og medisiner gjør dagene og psoriasisen mer for- utsigbar. Vi verken spiser eller gjør noe spesielt som følge av psoriasisen. Vi prøver å leve så normalt som mulig, forteller Lisbeth.

Lea kjenner ingen andre barn med psoriasis, men hun har et tips til andre barn som opplever blikk og kommentarer.

– Ikke bry deg om hva andre sier om det. Psoriasis er jo ikke farlig for andre eller smittsomt!

Foto: Privat

 

NO1709703560

Tilbake