Neglene dine avslører deg!

09.06.2008

Jeg vil advare kvinner mot neglekosmetikk. Akkurat som øynene sies å være vinduene til sjelen, sies det at neglene er vinduene til helsa di. Men er dette en myte, eller er det faktisk mulig å avsløre verdifull informasjon om hvor frisk du er ved å se på neglene dine?

Sprukne, flisete og sprø negler er vanlig, særlig om vinteren. Dette er som regel ikke farlig, men i enkelte tilfeller kan forandringer i neglene dine være tegn på annen sykdom i kroppen. Jon Langeland, hudlege på Hudklinikken, bekrefter til DinSide Helse at forandringer i neglene kan være tegn på forskjellige sykdommer.

- Vi ser ofte på neglene. De er akkurat som årringer, og lider man for eksempel av eksem, kan man se dette på strukturen på neglene, sier han.
Han forteller at de fleste som kommer til klinikken med negleproblemer, har enten eksem, sopp eller lider av arvelige neglesykdommer som gjør neglene stygge.
- De hyppigste negleforandringene vi ser, er de som kan knyttes til psoriasis og sopp, sier han.

Advarer mot falske negler!

Hold dere unna falske negler, advarer hudlege Jon Langeland.

Unngå lange, falske negler. Men deformerte negler kan også være selvforskyldt.
- Jeg vil advare kvinner mot neglekosmetikk. Falske akrylnegler med limstoffer kan føre til allergi og ødelegger neglene, sier han. Han vil heller ikke anbefale kvinner å ha for lange negler, siden de ofte blir utsatt for slag og kan ende opp med å løsne. Neglene er en del av kroppen og bør behandles forsiktig, påpeker han.

Her gir hudlege Langeland deg ti eksempler på negleforandringer som kan avsløre noe om helsa di:

- Gulhvite, fortykkede negler: Sopp kan føre til slike negler, og noen ganger kommer forandringene bare frem ytterst på neglen. Dette kan noen ganger være vanskelig å skille fra psoriasis. Det er derfor i disse tilfellene vanlig med en negleprøve for å få bekreftet soppmistanke.

 

- Hvite, tverrgående bånd:Også kjent som Muerckes hvite bånd under neglene. Disse båndene, kombinert med at den hvite sonen (lunalaområdet) er borte, kan være tegn på at du har en leversykdom.

- Gulnede, tykke og saktevoksende negler: Dette kan tyde på en lungesykdom, som emfysen eller KOLS.

- Gulnede, misfargete negler med forsenkning og skjelliknende form: Forekommer hos de med diabetes og andre sykdommer eller tilstander som påvirker næringsomsetning og transport til perifert vev.

- Røde neglerøtter og håndflater: Denne tilstanden kalles palmart erythem og blir forbundet med hjertelidelser.

- Bleke eller hvite neglerøtter: Kan tyde på blodmangel

- Groper: Har du såkalte pittings, betyr det at det ser ut som om neglene dine har blitt stukket med nåler eller har groper. Dette kan tyde på at du har psoriasis.

- Økning av vev ved fingeren: Dette kalles clubbing og er en fortykkelse av bløtvevet under den innerste delen av negleplaten. Tilstanden kan forekomme ved lungesykdommer.

- Uregelmessige røde linjer: Har du økte røde linjer rundt neglen, kan det hende du har lupus (en defekt i immunforsvaret som kan danne betennelse alle steder i kroppen) eller vevs forbindelseslidelser.

- Mørke linjer: I motsetning til misfarging du får fra en blødning eller ved en klemskade, kan mørke linjer og svart, gradvis misfarging av neglen være tegn på at du har malignt melanom, som er det samme som føflekkreft.

(Kilde – DinsideHelse)

Tilbake