Nytt behandlingstilbud til HS-pasienter

01.03.2017

Ved Rikshospitalet har pasienter som tidligere fikk lokalbedøvelse for fjerning av byller, nå muligheten til å bli lagt i narkose.

Bilde: Nytt behandlingstilbud til HS-pasienter

Hudavdelingen ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet har etablert et nytt behandlingstilbud for pasienter med hidradenitis suppurativa, også kjent som svettekjertelbetennelse, der pasientene kan bli lagt i narkose for kirurgisk behandling med CO2-laser for fjerning av byller. Tidligere fikk pasientene operasjon i lokalbedøvelse på poliklinikk.

Hidradenitis suppurativa er en kronisk hudsykdom som kjennetegnes av betente hudområder, vanligvis under armene og i lysken. I de betente områdene oppstår det sår, knuter og byller.

– Som regel kommer utbruddene i områder hvor det er svettekjertler, men kan også forekomme under brystene hos kvinner, på baken og på innsiden av lårene. Dette gir ofte sterke smerter og det kan være store problemer med lukt. Mange hemmes derfor sterkt i dagliglivet og opplever å bli helt invalidisert, sier Olaf H. Antonsen, lege på hudavdelingen ved Rikshospitalet til Dagens Medisin.

Plaget i årevis

Mellom 50.000 og 100.000 nordmenn har HS. Behandlingen er både medisinsk og kirurgisk. Kun de mest alvorlige tilfellene blir operert i narkose. Antonsen forteller at disse pasientene har vært mye plaget med smerter i årevis.

– Mange har erfaring med at lokalbedøvelsen har virket dårlig når de har vært på legevakten og fått snittet opp og tømt byllene ved akutte forverrelser. I tillegg kan det være vanskelig å bedøve de mest intime områdene og derfor er flere blitt engstelig for lokalbedøvelse. Av den grunn er narkose et godt alternativ, sier han og fortsetter:

– Det kan være vanskelig å si sikkert hvor omfattende sykdommen er før operasjonen, og hvis man da bruker lokalbedøvelse betyr det at det må gis mer bedøvelse underveis. Dette kan medføre unødvendige smerter og forsinke behandlingen. En operasjon der pasienten er lagt i narkose, vil forhindre dette.

Supplement

Narkose ved disse operasjonene har tidligere bare vært tilbudt i Tromsø. Antonsen mener det er vanskelig å anslå hvor mange som kan få tilbudet i Oslo.

– Dette er et helt nytt behandlingstilbud hos oss og er et supplement til medisinsk behandling og operasjon med lokalbedøvelse. Det er mange pasienter med Hidradenitis suppurativa vi ikke vet om, og som egentlig kunne fått både medisinsk behandling og operasjon. På grunn av det sosiale stigma, tar det ofte ti år fra symptomer oppstår til pasienten kommer til behandling.

Nettopp fordi mange pasienter kvier seg for å oppsøke behandling, er det viktig at de går til fastlegen sin som vil kunne diagnostisere og henvise videre ved behov, forteller Antonsen.

– Vi vil tilby de som trenger det behandling med kirurgi og CO2-laser, men mange pasienter må fortsatt henvises til kirurgiske og plastikkirurgiske avdelinger som tidligere.

Kilde: Dagens Medisin: "Nytt behandlingstilbud ved OUS", 2.2.2017

Psoriasis- og eksemforbundet har et tilbud til personer med HS i Norge. Ruby Hagemann Myhren leder PEFs HS-utvalg og kan kontaktes via hs@pefnorge.no. HS-utvalget har også en egen nettside - www.levmedhs.no

Tilbake