Podkastepisode om urtikaria

30.09.2020

Vi markerer Verdens urtikariadag 1. oktober 2020 med en ny episode av podkasten Hudpodden. I episoden møter vi hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal og Veronica Solberg som har hatt urtikaria / elveblest i ett år.

Bilde: Podkastepisode om urtikaria

1. oktober markerer Psoriasis- og eksemforbundet at det er Verdens urtikariadag med en ny episode i podkasten Hudpodden om urtikaria / elveblest. 

– Vi ønsker å bruke dagen til å formidle kunnskap og oppmerksomhet om sykdommen – og ikke minst vil vi gi håp til de som er rammet av sykdommen, sier generalsekretær Mari Øvergaard i Psoriasis- og eksemforbundet.

I podkastepisoden om urtikaria møter vi Veronica Solberg fra Oslo, som opplevde en natt for ett år siden at det begynte å kløe på. 

– Det kom brått over natten 2. september i fjor. Jeg våknet mitt på natten av det begynte å klø fryktelig nederst i ryggen. Jeg prøvde å sove videre klødde, og dagen etter så det ikke bra ut. Jeg googlet og googlet, og tenkte at det måtte være urtikaria. Jeg tok bilder av utslettet som jeg viste til legen, som sa at det uten tvil måtte være urtikaria, forteller Solberg.

Intens kløe

– Elveblest kan kjapt og greit beskrives med to ord: Intens kløe. Det klør som regel fryktelig mye, og utslettet er rødt og kan minne om brennesleutslett. Dessuten er det flyktig, det flytter på seg, og det etterlater seg ikke noen merker, sier hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal.

Hun jobber på Rikshospitalet og Hudklinikken Jon Langeland i Oslo. Og ved siden av skriver hun for Lommelegen.

Ifølge hudlegen deles urtikaria inn i akutt og kronisk.

– Hvis utslettet går over etter seks uker, er det akutt. Det ser vi særlig hyppig hos barn, men også hos voksne. Kronisk urtikaria varer over seks uker. Det vil ikke si at du får utslett hver dag, men flere ganger i løpet av en uke og over seks uker. Kronisk urtikaria ser vi hos en del voksne.

15-20 prosent av befolkningen i Norge vil en eller annen gang få urtikaria. For de fleste dreier det seg om en enkelt eller få episoder, mens noen får stadig tilbakevendende anfall og blir kronisk.

Hyppigheten av kronisk urtikaria er ukjent, men man antar at om lag 1% av Norges befolkning rammes.

– I 90 prosent av tilfellene med kronisk urtikaria finner vi ikke ut hva årsaken er. Men vi vet at det handler om et overvånkent immunapparat som frigjør ­histamin eller andre stoffer fra visse celler i huden.

Har du spørsmål om urtikaria / elveblest? Her finner du mer informasjon: http://www.hudportalen.no/kronisk-urtikaria

Facebook-gruppe

Veronica Solberg fikk prøve ulike typer antihistaminer for lindre kløen og smertene, men hun ble ikke noe bedre. Og hun fikk etter hvert diagnosen kronisk urtikaria. 

Igjen begynte hun å google for å finne ut hva hun kunne gjøre for å bli bedre.

– Da kom jeg over en kjempefin Facebook-gruppe der jeg fikk litt svar på mine spørsmål fra andre som har sykdommen, forteller hun.

Solberg er medlem av Psoriasis- og eksemforbundets Facebook-gruppe Kronisk urtikaria - Psoriasis- og eksemforbundet (PEF).

Her finner du den: https://www.facebook.com/groups/kroniskurtikaria

Denne episoden av Hudpodden er støttet av legemiddelfirmaet Novartis. 

Her kan du høre podkastepisoden om urtikaria: https://soundcloud.com/user-60384037

Du kan også høre på Hudpodden her:

  • Appen Podkaster. Her kan alle som har iPhone lytte
  • Appen Acast. Her kan alle lytte uansett hvilken telefon man har
  • På Spotify

Om Hudpodden

Hudpodden er laget av Psoriasis- og eksemforbundet. Vi er en interesseorganisasjon for deg som har en hudsykdom som psoriasis, atopisk eksem, hidradenitis suppurativa (HS) eller kronisk urtikaria (elveblest). Vi er også en organisasjon for deg som har leddsykdommen psoriasisartritt. Vi kjemper for at våre diagnoser får mer oppmerksomhet og aksept i samfunnet, og det håper vi at Hudpodden kan bidra til.

Jingelen i Hudpodden er komponert av Henrik Celius. 

 

Tilbake