Slåsskjempe i 17 år

04.12.2020

Sønnen til Linda Gjemsø har alvorlig atopisk eksem. Les hennes historie som pårørende i årets siste utgave av Hud & Helse. Bladet sendes ut 11. desember.

Bilde: Slåsskjempe i 17 år

Det er mye å si om det være mor og pårørende, forteller Linda Gjemsø. Ifølge er det verste for henne er å se barnet sitt lide hver dag.

– Jeg tror at de aller fleste som har barn, synes det er krevende å se at barnet ikke har et vanlig liv, det er det verste. Når han kommer hjem fra et arrangement eller må dra hjem fra konfirmantleir eller hentes på leirskole fordi han er dårlig. Eller å se barnet sitt ha det så vondt og være så sliten og at han ofte ikke har lyst til å stå opp og begynne dagen. Det skyldes ikke bare eksemet, men at det blir så mye verre av parfyme på grunn av kjemikalier-allergi, forteller Linda Gjemsø til Hud & Helse nr. 4 – 2020.

Pårørendes rolle

Hovedsaken i årets siste nummer av Hud & Helse er om pårørende, om rollen de har og om de får den anerkjennelsen og oppfølgingen de har behov for.

Inger Elisabeth Hagen er daglig leder ved PIO – Pårørendesenteret i Oslo. Hun understreker at det alltid er viktig for pårørende å kjenne på egne grenser og hva de selv ønsker å bidra med.

– Det vil ofte avhenge av hvilken relasjon man har til den det gjelder. Det er forskjell på å være forelder, partner, søsken og barn og noen relasjoner er nærere enn andre. Det er den enkelte selv som må vurdere situasjonen, og eventuelt be om hjelp fra andre, som for eksempel helsehjelp. For noen er det praktiske greit, mens det å støtte og oppmuntre kan være vanskeligere. Dette som alt annet, er individuelt, sier hun.

Helse- og omsorgsdepartementet sier at det vitkigste fra statens side er å gi pårørende oppmerksomhet, lytte til og anerkjenne de pårørende og den betydning de har.

Det er nettopp det vi har forsøkt å gjøre gjennom arbeidet med en pårørendestrategi som snart legges fram, sier statssekretær Frøydis Høyem.

Pårørendestrategien legges fram nå i desember.

Litt mer om innholdet i Hud & Helse nr. 4 – 2020

I tillegg innholder magasinet blant annet dette: 

  • En artikkel som viser at en analyse av det største registeret over covid-19-pasienter med hudmanifestasjoner har avdekket at flere opplever langvarige symptomer på huden. 
  • Forskning på eksem. En ny studie viser at tørr hud på tre måneder gamle babyer kan predikere utvikling av atopisk eksem. ​
  • Karoline Duenger er helsesykepleier og virksomhetsleder ved Barn og familie, helsestasjonstjenester i Gjøvik kommune. Hun skriver om hvilke spørsmål om hud de møter på jobben.
  • Hudlege og professor Petter Gjersvik forteller i spalten sin om fremgangen av behandlingen av psoriasis, som han karakteriserer utviklingen som dramatisk.  
  • I en artikkel oppsummeres de siste 20 årene med behandling av moderat til alvorlig plakkpsoriasis. 
  • I familien Jeppson i Sverige har tre av fire familiemedlemmer psoriasis. – Om det er noen som vet hvordan det er å ha psoriasis, så er det vi, sier Marcus og Erika Jeppson. 
  • Egne sider med nytt fra Psoriasis- og eksemforbundet og PEF-ung.
  • Møt musiker Tara Lill Flåten Nicolaisen i Lakselv i Finnmark. Hun har psoriasis, og for henne er det viktig å holde seg unna stress.

Mer om Hud & Helse

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet? Les mer på hudportalen.no

 

 

Tilbake