Tur til Eidsvoll og Fetsund lenser

17.04.2015

Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) Fredrikstad har igjen vært på en av sine trivelige turer, denne gang til Eidsvoll og Fetsund lenser.

Invitasjonen har gått til alle våre medlemmer, og de som var interessert fikk en flott dag med innføring i et fantastisk stykke historie som ble vist og fortalt av dyktige guider. Første stopp var Eidsvoll bygningen med sine tradisjonsrike omgivelser, som fremstår i all sin prakt etter restaureringen i forkant av fjorårets 200 års-jubileum. Historien sitter igjen i veggene uanfektet av tiden som har gått, og det bugner av gamle minner og historiske gjenstander rundt oss som besøkende. Her har dyktige folk i sin tid inntatt benkene, og skapt fantastisk og umistelig historie! 17. mai 1814 ble Grunnloven datert, og Christian Frederik valgt til konge i et selvstendig Norge.

Vår ferd gikk videre til Fetsund lenser som er et utrolig kulturminne ved Glomma, med Fløtingsmuseet, fløteranlegget med verksteder og mange fredede bygninger fra fordums tid. Historien bak fløtingen på Glomma er både glad og trist – godt og hardt arbeid som forsørget mange familier gjennom tidene, men også tragedier som følge av det samme når vår-fløtingen ble for farefylt. Vertshuset på stedet ble et kapittel for seg, med humørfylt vertskap og tradisjonsrik kost som ble servert i rikt monn – intet mindre enn heilnorsk ”flesk og duppe” med tilbehør!

For en dag! For en tur!

Rik historie for alle.

Tilbake