PEF-høsten 2021

19.08.2021

Det blir en travel høst for Psoriasis- og eksemforbundet med blant annet webinarer, strikkekvelder og treningsprosjekt.

Bilde: PEF-høsten 2021

Vi starter torsdag 26. august med et webinar om «Veien til diagnosen psoriasisartritt».

Her kan du lese mer om webinaret

Helgen 27.- 29. august er det kurs for nye likepersoner som skal være med på å betjene vår nye chattetjeneste, skrivekurs og digitale strikkekvelder.

Les mer om tjenesten her

PEF-praten er også i gang igjen høst. PEF-praten er en uformell digital møteplass for tillitsvalgte og medlemmer i PEF. I høst vil vi blant annet presentere nyansatte og nye satsninger for høsten 2021.

Her finner du informasjon om PEF-praten

Repskapsmøte

Årets representantskapsmøte avholdes 4. september, og det blir digitalt i år som i fjor.

Verdens eksemdag ble markeres 14. september med en digital sending. Følg med i våre kanaler for mer informasjon om det.

Vi markerer også Verdens urtikariadag 1. oktober med et webinar. Jose Hernán Alfonso Han er spesialist i arbeidsmedisin og lege i spesialisering i hud- og veneriske sykdommer vil holde et foredrag for oss.

29. oktober er det igjen Verdens psoriasisdag. I år skal dagen markeres med et webinar, arrangert i samarbeid mellom PEF sentralt og PEF Oslo. I år vil ser nærmere på psoriasis og behandlingsalternativer for de som av ulike grunner ikke kan eller vil gå på biologisk behandling. I tillegg vil PEFs lokal- og fylkeslag gjennomføre sine små og store lokale markeringer.

Strikk og skriving

Våren 2021 startet vi opp strikkeprosjektet «Strikk med omtanke». Grunnet tilbakemeldinger fra tidligere deltakere har PEF bestemt seg får å invitere til tre nye strikkekvelder i høst. Vi møtes på zoom strikker og prater sammen, og strikkeproduktene donerer vi til Kirkens Bymisjon. Datoer for høstens strikkekvelder onsdagene 15. september, 22. sept og 29. september. Vi holder på fra kl. 18.00 til 19.30.

Her kan du lese mer om høstens strikkekvelder

Vi inviterer også til skrivekurs i høst gjennom prosjektet «Helsefremmende skriving i koronatid». Ti medlemmer har meldt seg på skrivekurset som foregår online, og gjennom kurset får deltakerne mulighet til å skrive om sitt eget liv og hvordan det er å leve med diagnosen sin. Tekstene samles til slutt i en bok. Skrivekurset arrangeres helgene  11.-12. september, 23.-24. oktober og 27.-28. november.

Les mer om skrivekurset her

Andre tilbud og aktiviteter

Det skal også gjennomføres og igangsettes en rekke ulike tilbud og aktiviteter for PEFs medlemmer.

Rådgivningstjeneste

PEF etablerer en rådgivningstjeneste for å gi pasientgruppen et samtaletilbud med veiledning til å takle utfordringer de møter på. Tjenesten tilbys per telefon, epost og zoom, og vil være et tilbud om individuell veiledning og samtale med en rådgiver som kombinerer fag og forståelse. Tilbudet vil være en fortrolig og taushetsbelagt samtale mellom den som tar kontakt og veileder. 

Telefontjenesten vil være åpent 2-3 dager per uke, samt en kveld. Vi vil også tilby en halvtimes videosamtale gjennom den digitale plattformen Zoom etter avtale.

Følg med på PEFs nettside hudportalen.no eller i sosiale medier for mer informasjon og lansering av tilbudet.

Artritt-trimmen

Vi inviterer også medlemmene våre til gratis veiledet trening og sosialt fellesskap gjennom Artritt-trimmen. Du følger trimøktene digitalt sammen med en gjeng likesinnede. Hovedmålet med Artritt-trimmen er å tilby aktiviteter som gir glede, forbedret fysisk helse, sosialt samvær, samt reduserer ensomhet og stress. Treningen er spesielt for deg som har psoriasisartritt (PsA) eller vondt i leddene.  

Her kan du lese mer om prosjektet

Aktivitetsbank og verktøykasse 

Vi jobber med å etablere en aktivitetsbank på nettsiden vår hudportalen.no, der ulike forslag til koronavennlige arrangementer vil legges ut. Her vil du råd, tips og informasjon om hvordan disse aktivitetene kan gjennomføres. Nå lettes det på koronarestriksjonene, så «banken» vil inneholde forslag til både fysiske og nettbaserte aktiviteter. Ønsket vårt med dette prosjektet er å motivere og gjøre det enkelt for lokallag å gjennomføre arrangementer.

Film om barn og hudsykdommer

Vi er i gang med å lage en informasjonsfilm som skal handle om barn og hudsykdommer. Tanken er å få frem ulike utfordringer barn med en hudsykdommer kan ha, som ikke nødvendigvis er lett for en lærer eller andre som jobber med barn å ha innblikk i. Det vil også lages en tilhørende nettside med informasjon og praktiske tips til målgruppen.

Pepperkakeprosjekt

Vi har fått designet egne pepperkakeformer som likner på mennesket i PEF-logoen. Tanken bak dette prosjektet er at lokallag inviterer til en pepperkake-workshop som en anledning til den gode samtalen. Vi vil utforme en «pakke» til interesserte med blant annet pepperkakeformer, informasjon om arrangementet og oppskrift på pepperkaker. 

Vi tror og håper at pepperkakene som lages med vår designede pepperkakeform vil føre til nysgjerrighet og spørsmål fra familie, venner og bekjente som kanskje ikke vet så mye om hudsykdommer.

Prosjektet er støttet med midler fra IFPA, den internasjonale psoriasisorganisasjonen.

Her finner du mer informasjon om prosjektet på IFPA sine nettsider

Hva med en hengekøyetur?

Tanken bak prosjektet «PEF til nye høyder» er at lokallag selv arrangerer hengekøyeturer i sitt nærområde. Vi har kjøpt inn mye av turutstyret som trengs for en natt ute under åpen himmel, blant annet hengekøyer med PEF-logo, liggeunderlag, tarp, hodelykter og stormkjøkken. Dette er utstyr som man kan låne. Vi sender det som trengs av utstyr til de som vil gjennomføre en tur. Målet med dette prosjektet er å få flere til å oppleve naturen i fellesskap med andre.

Les mer om prosjektet her

Økt evne til egenbehandling

Vi ønsker å lære opp beboere som bor på en institusjon i å gjennomføre egenbehandling. Tanken med dette prosjektet er å kurse beboere og ansatte gjennom en storskjerm der vi sender live fra Oslo. Deltakerne skal ha mulighet til å stille spørsmål og ha en dialog med kursholder underveis. Vi håper at dette kurset kan gi beboere økt følelse av mestring ved at de klarer å behandle seg selv og dermed forebygge tørr og sår hud.

Mer informasjon

For mer informasjon om arrangementer eller prosjekter, følg med på hudportalen.no, PEFs Facebook-side eller ta kontakt med administrasjonen på post[at]pefnorge.no eller 23 37 62 40.

 

 

 

 

Tilbake