Hud & Helse om psykisk helse

15.09.2023

Septemberutgaven av Hud & Helse inneholder blant annet et intervju med fastlege Kaveh Rashidi om psykisk helse. – Vi som behandler hudsykdommen må også ta vare på psyken, sier han.

Bilde: Hud & Helse om psykisk helse

Hud & Helse nr. 3 - 2023, som sendes ut 22. september, inneholder flere saker om hudsykdommer og psykisk helse og uhelse.

Fastlege og skribent Kaveh Rashidi leder fagkonferansen «Huden og psyken» til Psoriasis- og eksemforbundet (PEF), som arrangeres lørdag 28. oktober i Nationaltheaterets konferansesenter i Oslo sentrum.

Ifølge han er fysisk og psykisk helse to sider av samme sak og at det er ikke minst tydelig når det kommer til hudproblematikk.

– Når det kommer en person på kontoret med en fysisk sykdom, må jeg alltid huske på at dette er et menneske som også har en psykisk helse. Det å behandle en pasient godt er alltid å ivareta også den delen av sykdommen. Selv i en vanlig fysisk sykdom som halsbetennelse, er det også et psykisk aspekt der i hvordan du fortolker sykdommen og hva sykdommen betyr for deg. Uansett er det følelser der, og vi reagerer på hvordan kroppen utarter seg. Med hud er dette ekstremt koblet, for huden er utseendet vårt og uttrykket vårt til omverdenen, sier han til Hud & Helse.

Forskning 

I magasinet kan du også lese om forskning på autoimmune sykdommer og betennelser og psykiske lidelser. 

Ifølge stipendiat Linn Sofie Sæther vet vi at autoimmune sykdommer er mer vanlige hos personer med psykiske lidelser enn den øvrige befolkningen.
 
– Det har lenge vært spekulasjoner rundt hudsykdommer og psykisk helse. Mange hudsykdommer regnes som autoimmune sykdommer, og vi vet disse er mer vanlige hos personer med psykiske lidelser enn den øvrige befolkningen, sier hun.
 
I Sverige forskes det for tiden for å finne ut mer om hvordan hjernen reagerer på betennelser.
 
Nøtten som gjenstår å knekke, er å se hvor sterk sammenhengen mellom betennelse
og depresjoner er, mener psykologprofessor Mats Lekander ved Stockholms universitet.
 

Litt mer om innholdet i utgaven

 
I magasinet kan du også om behandling av eksem hos barn og og fagprosedyrer for behandling av barn med atopisk eksem, som ferdigstilt i vår.
 
Hudlege Astrid Haaskjold Lossius ved Oslo universitetssykehus skriver om sin forskning på lysbehandling.
 
– Etter bare en uke med lysbehandling kunne vi se tydelige endringer i genuttrykket i huden, skriver hun.
 
I spalten «Hudlegen har ordet» skriver Petter Gjersvik om hudfarge og fargestoffet melanin, og hudsykepleier Astrid Blikstad skriver i spalten sin «Sykepleieren har ordet» denne gangen om kostholdsdebatten.
 
Bladet inneholder som vanlig egne forbundssider og PEF-ung-sider, som denne gangen inneholder saker om PEF-kortstokken, fagkonferansen «Huden og psyken» og orientering om rettigheter du har som kronisk syk elev og student.
 

Digital utgave

Visste du at det også går an å lese Hud & Helse digitalt på nettsiden hudoghelse.no Den digitale utgaven av Hud & Helse nr. 3 – 2023 publiseres i slutten av september.

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet? Les mer på hudoghelse.no

 
 
Tilbake