Mestring i fokus på Helsehuset

15.03.2015

- Det betyr mye å kunne dra et sted for å snakke direkte med noen, og ikke bare ta det over telefon. Den personlige øyekontakten er viktig, sier PEF-medlem Viggo Høili.

Bilde: Mestring i fokus på Helsehuset

- Det betyr mye å kunne dra et sted for å snakke direkte med noen, og ikke bare ta det over telefon. Den personlige øyekontakten er viktig, sier PEF-medlem Viggo Høili.

Fredrikstadmannen fikk psoriasis for ti år siden, og vi møter han til en liten prat i en travel 1. etasje i det nye Helsehuset i Fredrikstad. Selv på formiddagen er det jevn tilstrømning av mennesker. Anledningen for vårt besøk er Fredrikstad kommunes nye samarbeid med lokale brukerforeninger om informasjons- og likepersonsarbeid. Ordningen har fått navnet «Helsetorget», og samler en rekke brukerorganisasjoner i en felles informasjons- og likepersonstjeneste. Psoriasis- og eksemforbundet Fredrikstad har fått en sentral rolle i tilbudet.

Vil synliggjøre kunnskap

«Helsetorget» bemannes gjennom en turnusordning. På dagen for vårt besøk er det PEFs likepersonskoordinator Liv Skovdahl som er på «jobb», sammen med Bente Ekevik fra den lokale MS-foreningen. Med stor iver påser de at informasjonsmateriell fra alle de involverte brukerforeningene er tilgjengelig, samt de tilbyr en felles oversikt over lokale likepersoner tilknyttet de ulike diagnosene. Skovdahl har lenge vært engasjert i likepersonsarbeid, og ble tidlig en pådriver til at PEF Fredrikstad skulle ta del i den nye ordningen.

- Med «Helsetorget» ønsker vi å synliggjøre den kunnskapen og de forbindelsene vi har til personer som lever med en kronisk hudsykdom og psoriasisartritt i vårt lokalsamfunn. Vi vil bidra til at medlemmer og brukere generelt får den informasjon og kunnskap de trenger, for å leve godt med sin sykdom, sier Skovdahl.

Fokus på selvhjelp

I november 2013 flyttet Fredrikstad kommune med virksomhet Friskliv og mestring, virksomhet Tildelingskontor og Etat medisinske tjenester inn i nye lokaler i Helsehuset. Tilbudet med «Helsetorget» faller inn under virksomhet Friskliv og mestring, og den underliggende avdelingen læring og mestring. Avdelingen har fokus på samhandling, livsmestring, frisklivsfaktorer og brukermedvirkning, og ledes av Hilde Freim. Hun forklarer at selvhjelpsforståelse står sentralt i lærings- og mestringsarbeidet. Selvhjelp handler om å bestemme seg for å jobbe med det som gjør vondt eller er vanskelig, og da kan det noen ganger være god hjelp i å snakke med en likeperson eller delta i en selvorganisert selvhjelpsgruppe.

- Formålet med «Helsetorget» kan knyttes nært opp til selvhjelpsaspektet. Vi ser at likepersonsarbeidet er svært viktig, og at nydiagnostiserte har et stort behov for å prate med likesinnede. Vi ønsker derfor å løfte dette feltet gjennom å samle informasjon på et sted, som en service til folk flest, sier avdelingslederen. Avdeling læring og mestring har både et ønske og et krav fra kommunen om at det skal samarbeides tett med brukere og brukerorganisasjoner.

Representerer alle organisasjonene

Rent praktisk fungerer «Helsetorget» ved at organisasjonene gjør tilgjengelig sitt informasjonsmateriell, som de har i hver sin tidsskriftholder. De er selv ansvarlige for å etterfylle denne. Torget er bemannet av to personer, og holder åpent mandager og tirsdager fra kl. 11.00-14.00. Representantene er der ikke bare på vegne av egen organisasjon - de representerer alle organisasjonene de dagene de står der. - Til nå er 20 mindre organisasjoner med, men vi får stadig henvendelser fra flere etterhvert som tilbudet blir mer kjent, sier Hilde Freim.

Kan du si litt om hvordan har oppstarten vært?

- Ja, vi ser nok alltid at det er en utfordring å spre nok informasjon om et nytt tilbud. Vi ønsker at flest mulig skal kjenne til ordningen, men foreløpig har vi nok ikke utnyttet hele potensialet til Helsehuset. Helsehuset har eksistert kun i cirka ett år, og tidligere har det ikke vært tradisjon for at man kunne møte opp personlig å få informasjon på denne måten. Derfor tar det litt tid å bli synlige, samt å skape forståelse for nytten i et slikt tilbud, forteller Freim.

Nyttige svar

Ved hjelp av en god dialog med Psoriasis- og eksemforbundet i Fredrikstad, fikk Viggo Høili tidlig kunnskap om det nye helsetorg-tilbudet. Han vil gjøre det til en vane å ta turen innom Helsehuset, og anbefaler andre i samme situasjon å gjøre det samme. - Jeg kjenner flere andre som har tilsvarende sykdom som meg. Er det noe de lurer på, kan jeg nå henvise hit og si at her får de nyttige svar. Mestring er veldig viktig. Jeg er selv en aktiv mann, og det er avgjørende at jeg klarer å holde sykdommen i sjakk. Er det situasjoner jeg har vanskelig for å takle, så kjenner jeg at det lett kan bygge på seg. Da er det fint å kunne oppsøke en samtalepartner, slik at man får hjelp til å skyve bort negative tanker, sier han.

Idet samtalen nærmer seg slutten, kommer Liv Skovdahl gående fra informasjonsskranken. Hun tilbyr oss en kopp kaffe på Helsehusets kafe, og vi rusler videre i samlet tropp. - Vi lærer så utrolig mye av dette, sier hun. - Vi er åpne for alle spørsmål om diagnose, og ønsker å bidra med de erfaringene vi har gjort oss. Helsetorget gir oss også et ansikt utad, som kan bidra til at flere blir interesserte i vårt arbeid og våre arrangementer. Derfor ser vi lyst på fremtiden, sier hun og gjør en sving inn i kaffebaren.

Denne artikkelen ble første gang publisert i medlemsbladet Hud & Helse utgave nr. 1 - 2015.

Tilbake