Hudpodden

Psoriasis- og eksemforbundet har sin egen podkast. Den heter Hudpodden.

Du kan høre Hudpodden der du pleier å høre på podkaster.  

Episode nr. 13 (sesong 2) handler om likepersonstjenesten til Psoriasis- og eksemforbundet (PEF). Du møter generalsekretær Mari Øvergaard i PEF som forteller hva hva en likeperson er, hvordan du kan bli det og hvordan du kan kontakte en. I tillegg møter du en ekte likeperson, Elisabeth Bakken fra PEF-ung. vil vi komme med en nyhet om likepersonsarbeidet til forbundet. 

Episode nr. 12 (sesong 2) er hentet fra et webinar om følgesykdommer, eller komorbiditet, som vil si at flere sykdommer opptrer samtidig og at det ikke er tilfeldig. Hudlege Kåre Steinar Tveit forteller om huddiagnoser og følgesykdommer. Han er seksjonsoverlege ved Haukeland universitetssjukehus. Webinaret ble holdt for fastleger tidligere i høst og er et samarbeid med legemiddelfirmaet Leo Pharma.

Episode nr. 11 (sesong 2) er hentet fra et webinar om hudsykdommer og psykisk helse som Psoriasis- og eksemforbundet hadde i september. I webinaret snakker generalsekretær Mari Øvergaard i Psoriasis- og eksemforbundet med seniorrådgiver Astrid Blikstad i helsefag om ulike psykiske utfordringer og hvordan leger og helsepersonell kan være til hjelp. Webinaret er et samarbeid med legemiddelfirmaet Leo Pharma. 

Episode nr. 10 (sesong 2) er et opptak fra et webinar på Facebook om kronisk urtikaria / elveblest, som vi arrangerte i forbindelse med Verdens urtikariadag 1. oktober 2021. Jose Hernán Alfonso er lege i spesialisering ved Seksjon for hudsykdommer på Rikshospitalet i Oslo. I webinaret snakker han om kronisk urtikaria, om årsaker, behandling og forskning.

Episode nr. 9 (sesong 2) er hentet fra et foredrag om psoriaissartritt (PsA) som revmatolog Jens Vikse holdt live på Facebook 26. august. Fylkeslaget Psoriasis- og eksemforbundet Oslo og forbundet sentralt sto bak webinaret og i fordraget gir Vikse oss et innblikk i hvordan revmatologer vurderer om det er snakk om at pasienten har PsA. 

Episode nr. 8 er det eksem det handler om. Hudlege Kim Endre som forsker på atopisk eksem. Ifølge han er det aldri bare en grunn til at noen av oss får atopisk eksem, men at genetikk spiller en rolle. Han forteller også om hygienehypotesen, og gir oss funn fra studien sin som er en del av den internasjonale PreventADALL-studien ved Oslo universitetssykehus. Denne studien er satt i gang for å forebygge allergiske sykdommer.

 

Episode nr. 7 handler om atopisk eksem. Vi møter Iselin Eriksen som fikk atopisk eksem da hun akkurat hadde fylt 18 år. Det begynte med noen røde flekker i ansiktet. Hun tenkte ikke så mye over det først, men de forsvant ikke. Hun oppsøkte flere leger, men de ga henne ingen diagnose. Det var ikke før kjørelæreren hennes anbefalte en hudlege at hun fikk eksemdiagnosen.  

Episode nr. 6 er tatt opp på Rikshospitalet i Oslo og på hud poliklinikk. Der møter vi hudlege Olaf Antonsen. Han brenner for HS-saken - arbeidet med hudsykdommen hidradenitis suppurativa (HS). Han forteller deg om sykdommen og gir deg siste nytt om behandling og forskning.

Episode nr. 5 handler om HS-pasienten, og i episoden møter du Kristin Windahl. Hun er en av 50 000 som har hudsykdommen hidradenitis suppurativa (HS). Kristin oppdaget første tegn til HS da hun var 14 år og har hatt HS i over 40 år. Men det skulle ta mange år før hun fikk diagnosen.

Episode nr. 4 handler om mestring i koronatid. Hudsykepleier Kristine Fuskeland gir deg råd og tips til hvordan du kan leve bedre med din diagnose i et delvis nedstengt samfunn og rett før jul. 

 

Episode nr. 3 har kronisk urtikaria som er temaet. I episoden møter vi hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal og Veronica Solberg, som har hatt urtikaria / elveblest i ett år. 

Episode nr. 2 handler blant annet om hudsykdommer og koronaviruset, og sykepleier Lotta Våge snakker med hudlege Jon Anders Halvorsen, som blant annet er kjent for å ha skrevet boken "Huden er guden". 

Episode nr. 1 handler om sommerkroppen. Vi møter sykepleier Lotta Våge i samtale med Sanna Grydeland og Malin Landro Angeltveit PEF-ung.

Du finner Hudpodden for eksempel her: https://soundcloud.com/user-972507273

Eventuelt kan du høre på den her:

  • Appen Podkaster. Her kan alle som har iPhone lytte
  • Appen Acast. Her kan alle lytte uansett hvilken telefon man har
  • På Spotify

Jingelen i Hudpodden er komponert av Henrik Celius. 

Hupodden er støttet av: