Trening og fysisk aktivitet

Trening og fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd, glede og sterkere psykisk helse.

Derfor bør du trene

Trening og fysisk aktivitet er det tiltaket som gir best helseeffekt i forhold til innsatsen. Det trenger ikke å være så voldsomt, det er bare snakk om å være fysisk aktiv hver dag - og redusere tiden du sitter i ro. 

Vi vet at fysisk aktivitet reduserer risikoen for en rekke sykdommer. Regelmessig fysisk aktivitet som gjør deg litt andpusten, minst 20 minutter om dagen, kan bidra til å redusere risikoen for mer enn 30 ulike sykdommer og lidelser, og kan kurere blant annet høyt blodtrykk og depresjon. 

Individer med f.eks. psoriasis og PsA kan ha økt risiko for utvikling av bl.a. hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og depresjon. I tillegg kan overvekt og fedme både være en utløesende og forverrende faktor for sykdommene. 

Trening og fysisk aktivitet kan derimot både forebygge og behandle disse risikofaktorene, slik at du kan leve bedre med din sykdom.

Fysisk aktivitet har også en umiddelbar effekt på at du husker bedre og at du blir i bedre humør. 

 

Anbefalinger

Jo mer aktivitet jo bedre - men alt er bedre enn ingenting - spesielt hvis du ellers beveger deg lite i hverdagen. 

Helsedirektoratet anbefaler at voksne følger disse anbefalingene:


Minst 150 til 300 minutter med moderat intensitet

eller

Minst 75 til 150 minutter med høy intensitet

eller

En kombinasjon av moderat og høyintensitet

Som en del av denne aktiviteten bør det gjennomføres øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper to eller flere dager i uke.


* Moderat intensitet: raskere puls enn vanlig (du klarer og snakke, men ikke synge); Høy intensitet: mye raskere puls enn vanlig (du klarer verken å snakke eller synge)


Dette høres kanskje mye ut, men her teller all aktivitet gjennom hele uka. 

Hvert minutt man ikke sitter stille, er en tjeneste for kropp og hode, men skal man få full helsegevinst bør man som voksen ligge innenfor denne anbefalingen, med en god miks av aktiviteter som gir litt pulsøkning, og noen styrkeøvelser.

En vanlig feil når man skal komme i bedre form er å gå for hardt ut og da er det lett å miste motet. Å endre vaner og rutiner i hverdagen kan være krevende. Et godt råd er å starte rolig og smøre seg med tålmodighet. Det øker sannsynligheten for at du holder lenger, i tillegg som du minimerer risikoen for skader.

For mange vil det være lettere å være litt aktiv oftere, enn å gjøre én hard treningsøkt en gang i blant. 

 

Inspirasjon og øvelser

Det er viktig å finne en aktivitet du liker, og noe som passer inn i din timeplan. Fysisk aktivitet er noe du bør bedrive livet ut, så det er ingen vits å utfordre motivasjonen mer enn nødvendig. 

Treningsvideoer: PEF har laget fem treningsvideoer spesielt tilpasset deg med ledd og/eller hudsykdom. Med disse filmene kan du trene når og hvor det passer deg. Filmene er laget i samarbeid med idrettspedagog og personlig trener Sanna Grydeland, som selv har psoriasis. 


 Økt 1: Styrke- og balansetrening - 45 minutter Økt 2: Smilepuls: enkle bevegelser til musikk - 20 minutter Økt 3: Bevegelighet for hele kroppen - 20 minutter


 


 Treningsøkt for personer med PsA - 45min 

 

Aktivitetsbanken: Fysisk aktivitet - forslag og ressurser, er det også flere tips til fine aktiviteter man kan gjøre alene eller i grupper.

 

Prosjekter med trening og fysisk aktivitet

Trim der du er

Treningsvenn

PEF-trimmen

 

Litteraturliste:

https://www.helsedirektoratet.no/tema/fysisk-aktivitet