Trening og fysisk aktivitet

Trening og fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd, glede og sterkere psykisk helse.

Derfor bør du trene

I tillegg til å behandle sin hud- og/eller leddsykdom, er det viktig å samtidig ha en livsstil som gjør at man ikke er i faresonen for følgesykdommer/livsstilsykdommer.

Personer med psoriasis og PsA har økt risiko for å følgsykdommer - eksempelvis diabetes, hjerte- og karsykdom, depresjon og angst. I tillegg kan overvekt både være en utløsende og forverrende faktor for sykdommene. 

Trening og fysisk aktivitet er det tiltaket som gir best helseeffekt i forhold til innsatsen, og er et veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av 30 ulike tilstander og lidelser.

Regelmessig fysisk aktivitet som gjør deg litt andpusten, minst 20 minutter om dagen, kan bidra til å redusere risikoen både følgesykdommer og livvstilsykdommer, slik at du kan leve bedre med din diagnose!

Regelmessig fysisk aktivitet og trening kan

 • Redusere risikoen for utvikling av følgesykdommer slik som overvekt, hjerte- og karsykdom, høyt blodtrykk, diabetes, angst og depresjon
 • Bedre humør og økt grad av velvære
 • Redusere graden av fatigue
 • Redusere stress og gi bedre søvn
 • Forbedre immunforsvaret og redusere risiko for infeksjoner.
 • Opprettholde en stabil kroppsvekt og muskelmasse
 • Ha en betennelsesdempende effekt
 • Styrke muskulatur og sender rundt ledd som er påvirket ved psoriasisartritt. Dette øker graden av støtte og reduserer stress på leddene.

Råd om aktivitet

Alle mennesker bør være regelmessig fysisk aktive, selv de med kronisk sykdom. Allerede noen få minutters aktivitet gir effekt, også aktivitet av kort varighet og lett intensitet.

Det er aldri for sent å begynne. Finn den formen for aktivitet som passer for deg, dine interesser og din livssituasjon - vær så fysisk aktiv som evne og helsetilstand tillater.

Helsedirektoratet anbefaler at voksne følger disse anbefalingene

 • Voksne bør være fysisk aktive i minst 150 til 300 minutter hver uke, og aktiviteten bør gjøre deg lett andpusten. Er aktiviteten av høy intensitet, holder det med minst 75 til 150 minutter. Det er beste er en kombinasjon av diss to.
 • Som en del av den anbefalte mengden med aktivitet, anbefales voksne å gjøre øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper minst to dager i uken.
 • Aktiviteten kan deles opp i flere, kortere økter ut over dagen og uken.

* Lett andpusten: raskere puls enn vanlig (du klarer og snakke, men ikke synge); Høy intensitet: mye raskere puls enn vanlig (du klarer verken å snakke eller synge)


Hvert minutt man ikke sitter stille, er en tjeneste for kropp og hode, men skal man få full helsegevinst bør man som voksen ligge innenfor denne anbefalingen, med en god miks av aktiviteter som gir litt pulsøkning, og noen styrkeøvelser.

En vanlig feil når man skal komme i bedre form er å gå for hardt ut og da er det lett å miste motet. Å endre vaner og rutiner i hverdagen kan være krevende. Et godt råd er å starte rolig og smøre seg med tålmodighet. Det øker sannsynligheten for at du holder lenger, i tillegg som du minimerer risikoen for skader. 

Start gjerne med denne planen for å gå fra ingen aktivitet til noe: 30 dager i aktivitet - Kalender

Inspirasjon og øvelser

Det er viktig å finne en aktivitet du liker, og noe som passer inn i din timeplan. Fysisk aktivitet er noe du bør bedrive livet ut, så det er ingen vits å utfordre motivasjonen mer enn nødvendig. 

Treningsvideoer: PEF har laget fem treningsvideoer spesielt tilpasset deg med ledd og/eller hudsykdom. Med disse filmene kan du trene når og hvor det passer deg. Filmene er laget i samarbeid med idrettspedagog og personlig trener Sanna Grydeland, som selv har psoriasis. 

Treningsvideoene finner du på PEFs YouTube kanal eller på Min side.

Aktivitetsbanken: Fysisk aktivitet - forslag og ressurser, er det også flere tips til fine aktiviteter man kan gjøre alene eller i grupper.

Prosjekter med trening og fysisk aktivitet

 1. Trim der du er
 2. Treningsvenn
 3. PEF-trimmen

Les mer her:
https://www.helsedirektoratet.no/tema/fysisk-aktivitet